栄養と食糧
Online ISSN : 1883-8863
ISSN-L : 0021-5376
16 巻, 4 号
選択された号の論文の17件中1~17を表示しています
  • 寺島 広幸
    1963 年 16 巻 4 号 p. 249-253
    発行日: 1963/11/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    Changes in the amounts of organic acids were observed through the process of pickling in salt bran.
    The contents of acetic, formic, lactic and malic acids in salt bran for pickling were increased after the preparation. The ratio of organic acid content was on the almost same level after 14th day.
    With pickling in salt bran, acetic and tartaric acids were decreased and lactic and malic acids were increased in Japanese bitter radish, and tartaric acid was also decreased and acetic, formic and lactic acids were increased in sweet radish.
  • 血清コレステロール値に及ぼす酸分解カゼインの影響
    広野 治子, 有山 恒
    1963 年 16 巻 4 号 p. 254-255
    発行日: 1963/11/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    高カゼイン食のコレステロール低下作用を検討するためカゼインを加水分解してアミノ酸バランスをくずしコレステロール値を測定した結果, 血清遊離型, エステル型および総コレステロール値は低下せずもはや無処理の高カゼイン食の有するコレステロール低下作用を示さないことを認めた。
  • コレステローレ代謝に及ぼすカゼイン変量の影響
    広野 治子, 有山 恒
    1963 年 16 巻 4 号 p. 256-259
    発行日: 1963/11/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    1.食餌のカゼイン含量を2, 5, 10, 20, 40, 60%と変え食餌「コ」を負荷せずに血清, 肝, 肺および副腎「コ」値に対する影響を検べた結果, 総じて10%と20%の間を界として低蛋白食の「コ」値に比し高蛋白食では低値を示した。
    2.食蛋白量による肝, 肺, 副腎「コ」値の変動は血清「コ」値の変動と平行している。
    3.これらの総「コ」値の変動は肝臓以外遊離型およびエスエル型共に増減が平行しているのが見られた。
  • 蛋白質と酸化脂肪酸エステルとの作用について
    松尾 登
    1963 年 16 巻 4 号 p. 260-263
    発行日: 1963/11/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    When autoxidized ethyl ester of highly unsaturated fatty acids was mixed with aqueous solution of protein and left at 37°C, the protein was degenerated and orange-brown colored precipitate was formed.
    The amount of precipitate in weight was the highest in the case of fibrinogen, serum γ- globulin came second, and serum albumin third.
    Autoxidized ethyl ester of highly unsaturated fatty acids sti mulated blood coagulation.
  • 稲垣 長典, 大西 真澄, 津行 恵子, 菅原 すみ, 蕭 舜香
    1963 年 16 巻 4 号 p. 264-269
    発行日: 1963/11/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    Sixty albino rats with an initial weight of 78g were divided into 6 groups and were fed for five weeks with rice powder diets of the following protein levels as basal diets supplemented with 0.2% of L-lysine: the protein levels of the diets were 5.6%(in rice powder) and, 10.0 and 15.0%(obtained respectively the proper amounts of alkali extract of rice protein).
    The effects of the supplemented 0.25% of L-threonine to 5.6, 10.0 and 15.0% protein diets above cited were examined by the comparison of the growth rate, liver weight, liverf at and nitrogen levels. On the same level the significant effect of supplemented threonine was observed, but on the other levels no effects were observed.
    The liver nitrogen level was higher in the groups of higher protein levels, but no effects of supplemented threonine were observed.
    The liver fat level on 5.6% protein level in non-threonine-supplementation group was siginificantly higher than that in the threonine-supplemented group, but on the other levels no difference was observed.
    The activities of serum glutamic oxaloacetic transaminase were higher in the gr oups ofl ower protein levels. The significant effect of supplemented threonine on 5.6% protein level was observed, but no effects were observed on the other levels.
  • Threonine補足実験の総括とTryptophan, Homoserine補足に関する白ネズミ実験
    村田 希久, 宮川 久邇子, 長尾 邦子, 池畑 秀夫
    1963 年 16 巻 4 号 p. 270-273
    発行日: 1963/11/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    混合飼料 (蛋白質が米から32%, 小麦, 大麦から18%, 魚から32%, 大豆から8%, その他から10%ずつ由来する) の蛋白質レベルを5%として幼若白ネズミの生育試験を行ない, Thr.の効果について従来の実験結果とともに総括し, 0.2%Thr.補足が常に著しく好影響を与えることを確認した。一方, 同飼料への0.2%Try.補足はL体, D体ともにネズミの生長に悪影響をしめすことを認めた。これは低蛋白質飼料における他のアミノ酸との均衡を欠いたためによるものと推定した。
    なお, Thr.の効果はその異性体であるHomoserineによっては代用され得ないことを認めた。
  • 経口摂取カロチンの胃内における経時的量的変化
    三根 晴雄, 福島 匡昭, 米永 允子
    1963 年 16 巻 4 号 p. 274-279
    発行日: 1963/11/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    In order to see whether the carotene taken orally decreases in the stomach or not, and if it decreases how much of it decreases with the lapse of time, the carotene taken orally in the stomach of dogs was estimated with the lapse of time. And further, using the gastric contents taken out ae previously reported, the quantitative variation of the carotene in gastric juice outside the living body was investigated. The results obtained were as follows:
    (1) The quantity of carotene taken orally decreased in the stomach with the lapse of time.
    (2) These decreases of the quantity of carotene showed wide variation. And the rate of decrease was mostly over 50% after 3 hours.
    (3) In the gastric juice outside the living body, the quantity of carotene decreased gradually with the lapse of time.
    (4) There were some negative correlations between the p H-value of the gastric juice and the rate of decrease of the quantity of carotene.
  • 馬嶋 安正, 栗原 文男
    1963 年 16 巻 4 号 p. 280-288
    発行日: 1963/11/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    A method of measuring fats and fatty acids in animal organs by the chromatography using silicagel and alumina was designed.
    Specimens examined were 10.0cc. serum and 2.0g. liver. The error was within ±5% in every fats and fatty acids.
  • 鯨油高度不飽和脂肪酸の実験的白ネズミ高コレステロール血に及ぼす影響
    馬嶋 安正
    1963 年 16 巻 4 号 p. 289-295
    発行日: 1963/11/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    Polyunsaturated fatty acid in whale oil was effective in suppressing hype rcholesteremiai n rats caused by palm oil. It was effective with a half amount of linolic acid and was not interfered even with less than a half of palmitic acid.
  • 小池 五郎, 木村 広子
    1963 年 16 巻 4 号 p. 296-299
    発行日: 1963/11/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    In case of a restricted calorie intake, the effect of the amount of food protein on the nitrogen balances of albino rats and overweighted women was investigated.
    The calorie of the diet was restricted by half of the normal diet. And an overweighted women group and a group of albino rats were fed by a high protein diet, while the other group of albino rats were fed by a low protein diet.
    The weight of low protein group decreased remarkably more than that of high protein group. Notwithstanding the decrease of weight, the nitrogen balance of high protein group and the women group was positive, while that of low protein group was negative. The xanthine oxidase activity and the transaminase activity of the liver of high protein group was higher than that of low protein group.
  • 脱脂大豆中のフイチンの幼白鼠化骨に及ぼす影響
    道 喜美代, 長谷川 好亮, 土肥 由長
    1963 年 16 巻 4 号 p. 300-305
    発行日: 1963/11/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    (1) 脱脂大豆より水抽出調製した可溶性大豆蛋白質中にはブイチンーリン0.49-0.52%(全リン中の64-68%) が含まれるがこれよりフイチン酸をカルシウム塩としてpH8.5で沈殿, 脱フイチンを行ない, 低フイチン大豆蛋白質を調製した。
    (2) 低フイチン大豆蛋白質を蛋白質源とし, リン給源として精製した大豆のブイチン酸ナトリウムおよび, フイチン酸カルシウムを用い, 幼白鼠の化骨に及ぼす影響を試験した結果, 飼料中全リン0.25%, うちフイチン-リン0.20%投与し, カルシウム量を等しくする時は29日後の脛骨灰分量は無機リン投与群に比し, 74-85%に低下した。また脱フイチンを行なわない大豆蛋白質を投与した試験群 (全リン0.25%, フイチンーリン0.174%) は低フイチン大豆蛋白質に無機リンを投与した試験群に比し脛骨灰分量86%であった。
    (3) ビタミンD欠乏時に概して小腸のPhytase活性の低下が認められ, ビタミンD欠乏時には無機リン投与群でも化骨が阻害され, フイチンーリン投与群では化骨が一層阻害された。
    (4) またフイチンーリン0.145%, その他のリン0.055%含む飼料および大豆蛋白質飼料 (フイチンーリン0.139%その他のリン0.066%含有) に僅少 (0.06%) の無機リンを補足する時は明らかに化骨はよくなることを認めた。
  • 大豆加工品の利用
    佐藤 徳子, 武田 みわ子
    1963 年 16 巻 4 号 p. 306-313
    発行日: 1963/11/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    An experiment on the weanling rats was proceeded to estimate the nutritional value of three soybean products, “Miton”, “Shinsei-tofu” and “Mame-no-hana”.
    The farming village diet in the Japanese Nutritional Survey was used as the control diet, in which animal protein (fish meal and skim milk) content is 33% of total protein. The low protein diet was prepared by excluding the animal protein from the above mentioned control diet.
    Each soybean product was respectively added to the low protein diet to make the protein content as the control. About 40% of the total protein of these experimental diets was supplied from soybean.
    Of the experimental animals, increasing rate of the body weight, weights of liver, spleen and kidney, efficiency ratio of diet and protein, lengths and weights of bones, calcification of bones, serum protein concentration, alkaline phosphatase activity and liver xanthine oxidase activity were estimated for the indication of the nutritional values of these diets.
    The followings were concluded from the experiment. The low protein diets revealed the lowest nutritional value. However, the three diets containing each of three soybean products showed almost the same value and also had a higher nutritional value compared with the control and skim milk diets.
  • カルシウム源としての検討
    関 博麿
    1963 年 16 巻 4 号 p. 314-317
    発行日: 1963/11/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    The chief calcium sources of Japanese are pulses, vegetables and fishes. The Ca intake from daily diet of Japanese is about 400mg per day person, which is lower than its allowance (600mg). Generally speaking, the Ca intake from milk or dairy products are very poor compared with tnat by European or American.
    The author has carried out his study in order to calculate Ca intake of citizens from the daily drinking water, then 977 samples of well water in Tokyo-To were collected as samples of this investigation. Their contents of Ca and Mg were determined by Chelatometry. The results are as follows:
    1. The Ca contents of well water were 1-117p.p.m. and those of Mg were 1-70p.p.m.
    2. The Ca contents of tap water samples originated from the River Tama were 14p.p.m., and those originated from the River Edo were 20p.p.m.
    The Ca in take of citizens in Tokyo is about 60mg per day, provided that they take about 3000ml of water in a day.
  • クロレラ蛋白質の人工消化率および生物価
    神立 誠, 保井 忠彦
    1963 年 16 巻 4 号 p. 318-322
    発行日: 1963/11/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    1.本実験に用いた乾燥クロレラ2製品はそれぞれ乾物中53.2%, 62.4%が粗蛋白質で, 純蛋白質はそれぞれ粗蛋白質の84.6%, 66.8%であった。後者の非蛋白態含窒素化合物の約1/3がアミノ態窒素化合物であった。
    2.両試料はそれぞれ乾物中45.1%, 41.5%の純蛋白質を含み, ペプシンによる人工消化率はそれぞれ最高44.3%, 46.8%でいずれの場合にもクロレラ蛋白質の消化は良くなかった。
    3.前者の試料を用いて, その人工消化時間中における蛋白質の消化は16時間目まではかなり早く, 以後やや緩慢になる。アミノ態窒素の遊離速度は蛋白質の消化速度にほぼ平行し, 48時間後に遊離したアミノ態窒素は全窒素の9.5%であった。
    4.成熟雄白鼠を用いてクロレラ蛋白質の生物価を測定した結果, 蛋白質10%レベルで77, 74, 5%レベルで75であった。
    5.蛋白質の真の消化率は10%レベルで67%, 長期間摂取して70%になり若干良くなる傾向にあった。5%レベルでは63%で若干低かった。
  • スグキ漬の漬込み工程中における成分の変化
    福原 貞介, 藤原 邦達, 向井 英治, 高田 進, 山口 三郎
    1963 年 16 巻 4 号 p. 323-326
    発行日: 1963/11/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    Sugukizuke-pickle, made of Suguki-na (a variety of Brassica Rapa L) as a winter farm product in Kamigamo district in Kyoto, is popularly known throughout the country, because it has a characteristic smell and taste accompanied by the sourness and it differs from the other distributed pickles in Japan.
    The procedure of pickling with a unique fermenting process has been exclusively carried out by farmers in the district with the traditionally developed skill, and no scientific studies have been made thereon.
    The authors picked up samples from the different stages of the process, analyzed them quantitatively and investigated the change in the chemical compositions of Suguki-na.
    At the first half stage of the process, reactions proceeded even at low temperature and it was observed that the amounts of acid, ash, NaCl, ether extracts slightly increased, while moisture and vitamin Bi decreased. But at the end of the second half where by the process was carried out at 28-32°C in a fermenting cellar, the amounts of acid, NaCl, ether extracts, vitamin B2 increasd remarkably, while pH and the amounts of soluble reducing sugar and total carbohydrate decreased considerably.
  • 化学組成の平均値と個体間の変動, および季節差と地域差について
    斎藤 健輔, 中里 薄志, 川西 悟生, 西川 勲, 野口 絢子, 土肥 達, 今村 正男
    1963 年 16 巻 4 号 p. 327-335
    発行日: 1963/11/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    冬期と夏期に, 札幌, 東京の渋谷と蒲田, 大阪の豊中と城東の5地域で, 保健所に乳児の検診を受けにきた母親から人乳を採取し, その551例について化学分析を行なった結果を統計的に解析した。
    1. 各測定項目の全体についての平均値 (試料100g中の含量) と不偏分散の平方根 (カッコ内) は, pH7.20 (0.15), 酸度2.11 (0.79) ml, 比重1.0321 (0.0018), 全固形分12.22 (1.25) g, 脂質3.46 (1.24) g, 無脂固形分8.75 (0.28) g, 乳糖6.86 (0.26) g, 粗タンパク質1.07 (0.14) g, 純タンパク質0.81 (0.11) g, 非タンパク質窒素化合物0.26 (0.05) g, カゼイン0.50 (0.10) g, 乳清タンパク質0.31 (0.09) g, 灰分0.20 (0.02) g, リン13.5 (2.0) mg, 鉄0.15 (0.04) mg, 塩素45 (9) mgであった。
    2. 変動係数からみると人乳の成分のなかで個体間の変動の最も大きなものは脂質であり, ついで粗タンパク質, 純タンパク質, カゼイン, 乳清タンパク質, 非タンパク質窒素化合物などの窒素化合物, および灰分, リン鉄, 塩素などの無機物の変動が大きく, 個体間の変動の最も小さい成分は乳糖であった。
    3. 酸度, および乳糖, 粗タンパク質, 非タンパク質窒素化合物, 鉄の含量について, 冬期と夏期との平均値の差が有意に検出された。酸度は冬期より夏期の方が低く, 乳糖, 粗タンパク質, 非タンパク質窒素化合物, 鉄の含量はいずれも冬期より夏期の方が高い傾向が認められた。
    4. 酸度, 比重, および全固形分, 脂質, 無脂固形分乳糖, 鉄の含量について, 地域による平均値の差が有意に検出された。酸度は蒲田と城東が低く, 比重は渋谷と蒲田が低く, 全固形分と脂質の含量は札幌が低く, 乳糖含量は冬期は札幌が高く夏期は渋谷が高く, 鉄含量は蒲田が低い傾向が認められた。
  • 化学組成に対する分ベン後の日数, 母親の年令, 試料の採取量の影響について
    斎藤 健輔, 中里 薄志, 川西 悟生, 西川 勲, 野口 絢子, 土肥 達, 今村 正男
    1963 年 16 巻 4 号 p. 336-342
    発行日: 1963/11/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    人乳の化学組成に対する分ベン後の日数, 母親の年令試料の採取量の影響を逐次分類法によって検定した。
    1. mature milkのあいだでも, 分ベン後の日数が増加するとpHは上昇, 酸度は低下, 無脂固形分, 粗タンパク質, 純タンパク質, 非タンパク質窒素化合物, カゼイン, 灰分, リンの含量はすべて減少する傾向が認められた。
    2. 母親の年令が低いかまたは高い場合に, 粗タンパク質, 純タンパク質, リンの含量が高くなり, 中間で低くなる傾向が認められた。
    3. 試料の採取量が多いと比重は高くなり, 全固形分, 脂質, カゼイン, 非タンパク質窒素化合物の含量はすべて低くなる傾向が認められた。
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