栄養と食糧
Online ISSN : 1883-8863
ISSN-L : 0021-5376
14 巻 , 3 号
選択された号の論文の20件中1~20を表示しています
  • 安田 守雄
    1961 年 14 巻 3 号 p. 155-162
    発行日: 1961/09/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
  • 羽鳥 順子
    1961 年 14 巻 3 号 p. 163-169
    発行日: 1961/09/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    For the evaluation as a nutritious foodstuff of chlorella cells containing large amounts of protein and fat, guinea pigs were fed with the diet containing the freeze-dried cells of Chlorella pyrenoidosa in place of the bran in the common diet which also included bean-curd refuse and some vegetables, and the effects of feeding on the experimental tuberculosis were investigated.
    The nutritious compositions of both diets were calculated and provided as follows: the caloric ratio of common diet, protein: fat: carbohydrate=2:1:8, total calorie, 168 cal. per day to each animal; the caloric ratio of ohlorella-diet, protein: fat: carbohydrate=1.4:2:1, total calorie, 173 cal. per day to each.
    After the feedings for 5 weeks with these diets, the animals were infected with 0.01mg of M. tuberculous H37Rv, and the feedings were continued for 5 weeks.
    The autopsy was carried out at the sixth week after infection.
    The results obtained might be briefly provided as follows:
    1. It was recognized that the chlorella diet was quite useful for the animal feeding.
    2. The skin reaction caused by tuberculin (x100) appeared at each third and fifth week after infection in both groups.
    3. In the autopsy findings, the visceral lesions of the group fed with chlorella were less than those of the control.
    4. The microscopic findings of lungs tended to be equal to the macroscopic visceral findings.
    5.Colonies of tubercle bacilli developed less in the cultures of the spleen in the chlorella group than those of the control.
    6.The absorption percentage of chlorella diet stood at 80%.
  • 梶本 五郎, 植竹 純子, 吉末 ひろ美
    1961 年 14 巻 3 号 p. 170-173
    発行日: 1961/09/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    110匹のネズミを一群とし, 変敗油と未変敗油で小麦粉をあげ, その揚げ物で飼育した結果, 変敗油のほうが体重の増加は少ない。
    2BHAの0.1%, 0.01%, 0.001%添加油では, 添加量の多いほど体重の増加は少なく, 毛並も荒れ, 艶死数も多い。0.001%では殆んど毒性がなかった。内臓の組織的検索では, いずれの臓器も略正常で, 僅か肝臓では対照ネズミに比べ, 判別し難い程度の顆粒変性を認め, 脂肪量のみが可成り多くなっている。
    3BHA, BHT, HQの3抗酸化剤の内, BHAが最も毒性強く, 次いでBHTで, HQは殆んど毒性を示さなかった。
    4毒性を示すBHA, BHTも加熱分解したものでは, その毒性は消失した。
  • 梶本 五郎, 植竹 純子
    1961 年 14 巻 3 号 p. 174-177
    発行日: 1961/09/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    1. 煉煙試料でネズミを飼育し, 体重の増加, 毛並の状態, 死亡数, 内臓の組織学的検索を行なった。その結果20日過ぎから体重の減少が著しく, 毛並は10日過ぎから荒れ, 死亡数も増加した。内臓の組織学的検索では前報の抗酸化剤飼育の毒性と同様の傾向にあった。
    2. ペーパークロマトグラフィで分別した燻煙成分分別試料で飼育し, 体重増加曲線をみると, 分別試料II, 即ちナフトール部では体重は増加せず, これに対し, ハイドロキノン部は増加が大で, BHTはその中間であった。
    3. 鯨燻製抽出物, たら燻製抽出物は共に対照に比べ体重の増加は少ない。
  • 磯部 登代子
    1961 年 14 巻 3 号 p. 178-182
    発行日: 1961/09/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    Scenedesmus and Tomla yeast are considered to be useful in the terms of protein nutrition. The present paper deals with the digestibility of those microorganisms by pepsin and trypsin in vitro. The digestibility is expressed by the increase of non -protein nitrogen as per cent of total protein nitorogen.
    The results are summarized as follows:
    1) The digestibility of fresh, lyophilized and methanol bleeched Senedesmus by the action of pepsin at pH2, 37°Cfor24hours was23%, 30%, and30%, respectively. By trypsin at pH8 it was40%, 59%and51%, respectively.
    2) The digestibility of the Tontla yeast was 35% by pepsin and 40% by trypsin.
    3) Successive digestion with trypsin after peptic hydrolysis showed almost the same digestibility as that by trypsin alone.
    4) The approximate size of peptides formed by digestion was discussed from the determination of amino nitorogen increased.
  • 村田 希久, 宮川 久邇子, 池畑 秀夫, 広内 満代, 伏崎 峯子
    1961 年 14 巻 3 号 p. 183-187
    発行日: 1961/09/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    1957年度国民栄養調査結果にあらわれた食品群を配合し, 主な食品から由来する蛋白質の割合淡米から32%, 魚から32%, 麦から18%, 大豆から8%その他から10%という様な混合蛋白質の飼料について, そのNレベルを08%になるようコンスターチでうすめ, 無機塩類と脂肪は元の乾燥飼料と同じくなるように補正したものを基本飼料とし, 三回にわたるシロネズミ飼育試験により, L-Lys, DL-Thr, DLもしくはL体のMetとTryなどの補足効果について, これらの添加レベルや組合せを変えて実験を行なった。その結果, この基本飼料への0.2%DL-Thr単独添加はシロネズミの成長その他にかなり著るしい効をしめし, その効は0.2%L-Lys同時添加により更に幾分増強された許りでなく, 各0.08%もしくは0.2%のDL-MetとDL-Try補足により見られた悪影響は0.2%DL-Thrの同時添加もしくは各0.2%DL-Thr, L-Lysの同時添加によって打消され, 更に動物の成長に対して優れた結果を与えた。
    また0の8%DL-MetやDL-Tryの害はL体のMetやTryでは認められず, 計算上不足すると考えられる量の各004%DL-MetとDL-Try (0.04%LMet, 0.02%L-Try相当量) でも害は見られなかった許りでなく, 0.04%L-Met添加は幾分補足効果をしめした。尚本実験において少レベルを増した0.08%L-Met, 0.04%L-Tryの添加で見られなかった効果が, これに更に0.2%DL-Thrを補足することによって協同の効果が明らかにあらわれた。
    本実験に用いた飼育動物ならびにビタミン類とアミノ酸をご提供下され, また種々ご教授をいただいた武田研究所に対し, 又必須アミノ酸研究委員会委員島薗教授に対し深謝の意を表す。
    (要旨の1部は第14回栄養食糧学会総会シンポジァムに, 1部は第5回国際栄養学会 (於Washington D. C.) において発表)
  • 松下 アヤコ
    1961 年 14 巻 3 号 p. 188-190
    発行日: 1961/09/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    The contents of free amino acids in rice were investigated in detail by the combined use of ion exchange chromatography and paper partition chromatography.
    Total free amino acids adsorbed on a column of Amberlite-IR-120 (H) were thoroughly eluted with aqueous ammonia (5%), and the combined eluate was taken to dryness in vacuo, after which the residue was dissolved in 10 ml of distilled water.
    An aliquot of 0.001 ml of the solution was chromatographed on a sheet of paper by the two-dimensional, ascending development method, using 0.1% acetonic solution of ninhydrin as a chromogenic spray reagent.
    Each spot of chromatograms of amino acids was cut off, and to this was added 2 ml of 1% aqueous solution of ninhydrin and 1 ml of 10% aqueous solution of pyridine, and the solution was boiled on a water-bath for 25 min.
    Each of the colored eluates was subjected to spectrophotometry at 570 mp (in the case of proline and hydroxyproline at 440 mμ).
    The results were tabulated in Table 2.
  • 宮崎 基嘉, 早川 清一, 星野 直司, 平宏 和, 蛯沢 春枝, 杉村 敬一郎, 桜井 芳人
    1961 年 14 巻 3 号 p. 191-195
    発行日: 1961/09/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    LメチオニンおよびLシスチンの過剰投与試験を, 幼ラッテを用いて行なった。
    (1) Lメチオニンの過剰投与は, 飼料の全N量を1.0%を中心として置換, または付加の条件で行なったが, M/T30~40程度の過剰でラッテの成長を強く抑制し, 窒素効率も低下した。
    (2) Lシスチンの過剰投与はN1.0%の飼料で置換の形で行なったが, 最高CT32の条件でも, 成長掬制等のことはなく, 正常の成長をとげ, 窒素効率も正常であった。
    (3) メチオニンとシスチンを種々の割合で併用して過剰投与を行なった結果は, メチオニン量の多い程強い成長抑制をみた。
    (4) 高メチオニンの際, 尿中へのメチオニン排泄量はやや高まるが, 高シスチンではほとんど変らない。
    本研究の費用の一部は田辺必須アミノ酸研究基金によった。
  • 宮崎 基嘉, 早川 清一, 星野 直司, 平 宏和, 蛯沢 春枝, 須永 和子, 萩生 ミサ子, 杉村 敬一郎, 桜井 芳人
    1961 年 14 巻 3 号 p. 196-206
    発行日: 1961/09/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    必須ァミノ酸8種について, 過剰投与を行ない, その栄養効享を検討した、試験はN1.0%置換, N1.0%付加, N0.6%付加の3条件を中心に行ない, アミノ酸過剰の程度はおおむね飼料中トリイトファンの40倍量までである。
    (1) Lスレオニンの過剰投与によって, 成長を低下するが, そつ程度はそれほど強くない。尿中へのスレオニン排泄は特異的に多く, 高スレオニンでは摂取量の40%に達する,
    (2) Lロイシンの過剰投与は, 低N飼料において成長抑制がみられ, N1.0%付加ではほとんど影響がない。
    (3) DLイソロイシンの過剰投与は, 成長を低下するが, その影響は大きくはない。尿中へのイソロイシンの排泄は比較的多く, 摂取量の10%に達する。
    (4) Lパリンの過剰投与は, 低Nの場合成長を低下する。
    (5) DLトリプトファンの過剰投与は成長を抑制する。尿中のNH3-Nが増す。
    (6) Lヒスチヂンの過剰投与は成長を抑制し, 尿中のNH3-Nが増す。
    (7) Lフェニールアラニンの過剰投与は, 成長を抑制する。
    (8) Lアルギニンの過剰投与は, ほとんど影響働い。
  • 宮崎 基嘉, 早川 清一, 桜井 芳人
    1961 年 14 巻 3 号 p. 207-211
    発行日: 1961/09/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    純アミノ酸混合物をN源とした合成飼料によって, 各必須アミノ酸欠乏試験をラッテについて行ない, 主として体重減少の度合から, 各アミノ酸の欠乏の状態を観察した。単一必須アミノ酸欠乏の影響はアミノ酸の種類によってかなり差異があり, 影響の強さによってだいたいグループに分けられる。即ち (1) 欠乏の際に体重降下の激しいものはイソロイシン, スレオニン, バリン2) 無蛋白と同程度のものはロイシン, トリプトファン, メチオニン (3) 体重降下のあまり激しくないものはリジン、ヒスチヂン, フェニールアラニンであうた。但し, 必須アミノ酸群のみによる欠乏試験においては, 非必須アミノ酸を含んだ場合に比しマチオニン並なにフェニールアラニン欠乏がやや激しく現われた。(4) アルギニン欠乏の際は体重は上昇するが対照区にくらべればかなり劣る。
    また, 飼料中のN量を変更するとき, リジン, スレオニンの欠乏ではN量にかかわらず同程度であったが, でソロでシン欠乏の際の体重減少はN量を増すほど激しくなる傾向を認めた。
    終りに, 本研究は農林省の家畜栄養研究協議会の一環として行なったものであり, また実験に際して, アミノ酸試料などの御援助をいただいた味の素株式会社, 田辺製薬株式会社, 三共化成工業株式会社の各社に深謝する。本報告の一部は第51回国民栄養研究協議会 (1959) に於いて口演した14)
  • 広野 治子, 有山 恒
    1961 年 14 巻 3 号 p. 212-214
    発行日: 1961/09/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    Three sorts of experimental diet having different levels of gelatin and rice protein were given to the rats, and serum and organ cholesterol levels were determined.The diets tested contained, (1) 5% gelatin-1-30% rice protein, (2) 5% gelatin+50%, rice protein, and (3) no protein.The serum and organ cholesterol levels did not show a reasonable change and remained in the normal range in all 3 cases.It was confirmed that the quantity of inferior protein had no influence on cholesterol metabolism.The body weight increase of rats fed with 5 of gelatin-1-5, 00 of rice protein was excellent, and an improved effect of mixed protein diet was notable. The cholesterol level by the protein-free diet was rather low.
  • 荒井 光雄
    1961 年 14 巻 3 号 p. 215-217
    発行日: 1961/09/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    69 Japanese words and phrases denoting food likes and dislikes were evaluated concerning the degree of likes and dislikes by using a panel of 100 students.
    A scale value was determined and its standard deviation was calculated for each word or phrase. The author noticed that there were more words and phrases denoti ng extremelikes or dislikes of food in Japanese language, compared with those in English.
    A scale including 9 words or phrases selected from the 69 tested was presented for practical use in the measurement of food preferences.
  • 武藤 静子, 松島 富之助, 小林 好美子, 柏原 貞子
    1961 年 14 巻 3 号 p. 218-223
    発行日: 1961/09/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    The annual investigation on the growth and health conditions and the nutrient intakes of the children of two to four years of age, who were the same subjects in the authors'preceding paper gave the following results.
    1) Growth and health conditions: The height and weight gain of the children through a year was more than those of the standard figure of Japanese children in the identical a ge, level. The number of the days in which the children showed poor appetite was 1.7% to 13.2% of total experimental days, and the number of the sedentary days was 1.1% to 15.0% of the total.
    2) Nutrient intakes: The nutrient intakes of the most infants with a few exceptions exceeded 80% of the Japanese recommended allowance of nutrients.
    3) It was impressed that in was not appropriate to try to correlate the nutrient intakes of the children and their growth and health condition in a 5mall group like this.
    4) Among the infants who have had a good dietary life, the effect of the different nutrient intakes on health and growth did not appear so clearly.
  • 吉村 寿人, 山岡 誠一, 宇佐見 駿一, 山田 敏男, 森島 正彦, 蜂須賀 弘久, 吉岡 利治, 立石 睦子, 池田 嘉代, 田中 典子 ...
    1961 年 14 巻 3 号 p. 224-229
    発行日: 1961/09/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    As the results of the experiment on human subjects and animals, it has long been known that the severe exercise may cause anemic symptoms. The authors found that some sports-players developed symptoms of“Sports-anemia”at the end of one we ek's stay in the training-camp.The erythrocyte count and hemoglobin concentration declined and retic ulocyte count increased than before entering the camp.
    Such sports-anemia was due to the destruction of erythrocytes by hard training; and it might be classified as a normocytic or slightly macrocytic normochromic anemia, because the color index usually remained almost unchanged while the volume index was normal or increased a little.
    The observation on various sports-players of their blood properties at rest or basal state indicated that, with the athleters of champion classes, erythrocytes count and hemoglobin concentration were higher than normal, while with the unexperienced athleters the values were often low and sometimes in the anemic range.
  • 吉村 寿人, 山岡 誠一, 平松 戊辰, 森島 正彦, 蜂須賀 弘久, 吉岡 利治, 池田 嘉代, 立石 睦子, 田中 典子, 斎藤 晋哉, ...
    1961 年 14 巻 3 号 p. 230-236
    発行日: 1961/09/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    In order to study the preventive and therapeutic effect of the amino acids administration for the sports-anemia caused by excessive sports trainings, the exercising albino-rats and sports-players in training were administered with amino-acids, and its effect on their blood composition was examined.The results obtained were as follows:
    When the albino-rats were forced to keep running for 14 days the“sports-anemia” appeared; progress of this anemia could be inhibited by the administration of threonine or its ferrous salt.
    Sports-players taking hard training can be prevented or recovered from the anemia by the long-period administration of composite amino-acids or threonine ferrous salt.
  • 前田 清一, 中尾 俊, 吉越 昭雄
    1961 年 14 巻 3 号 p. 237-243
    発行日: 1961/09/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    The effects of amino acids upon the autoxidation and the photoxidation of L-ascorbic acid were studied, obtaining the following results.
    1) L-Glutamic acid restrained the oxidation of L-ascorbic acid most remarkedl y. L-Na-glutamate sho wed the same effect.
    2) L-Aspartic acid and L-methionine also restrained the oxidation.
    3) L-Tryptophan accelerated the oxidation of L-ascorbic acid most strikingly, particularly under ultraviolet rays.L-Phenylalanine also showed the same effect.
    4) L-Threonine, L-serine and L-hydroxyproline seemed to accelerate the oxidation.
    5) L -Histidine-HC1 restrained the oxidation of L-ascorbic acid in the dark, while it accelerated the oxidation under ultraviolet rays.
    6) Other amino acids (glycine, L-alanine, L-valine, L-leucine, L-isoleucine, L-proline, L-arginine-HC1 etc.) did not show such an effect.
  • 水谷 清, 藤崎 和夫, 上田 昌三郎, 関口 孝史
    1961 年 14 巻 3 号 p. 244-250
    発行日: 1961/09/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    The separation of erythorbic acid and L-ascorbic acid was successfully made by the application of descending paper chromatography with the paper of 5×60cm, which was pretreated with 2% HPO3. A solvent of acetonitrile system (CH3CN: CH3COCH3: CH3COOH: H2O as 80: 5: 1.2: 15) was useful as the mobile phase.After arrival of the solvent to the lower edge of the paper, it was allowed to run over for 1 or 2 hours.By this method, as an example, Rf values of 0.56 for erythorbic acid and 0.49 for L-ascorbic acid were obtained. When each 10γ of these acids were charged on the paper, the distance between the center of the two spots was about 40mm.
    Following the identification with 0.02% 2, 6-dichlorophenolindophenol, the developed spots were cut off and the acids were assayed by the 2, 4-dinitrophenylhydrazine method.
    The determination of these two acids added in foods was also done.The recoveries were 95.0-96.5% for erythorbic acid and 99.0-102% for L-ascorbic acid.
  • 井上 伊造
    1961 年 14 巻 3 号 p. 251-254
    発行日: 1961/09/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    Matsutake, Armillaria Matsutake-one of the common edible mushrooms in Japan, sometimes causes toxicosis, when it is stored in an unsuitable condition. Some biochemical studies have been attemped by the author to examine how it becomes toxic and what are the toxic products therein.
    The results of the paperchromatographic analysis on free amino acids and amines in the mushrooms showed that especially phenylalanine and histidine disappeared quickly as fresh matsutake got corrupt.Phenylethylamine and histamine were identified in the rotten ones.
  • 井上 伊造
    1961 年 14 巻 3 号 p. 255-256
    発行日: 1961/09/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
    良質松茸の乾物量は約10%で, 90%が主に水分であり, 他に揮発性成分を含んでいる。山地で自然のままで不良化 (腐敗) した松茸では9%, 人工的に十分不良化 (腐敗) した不良質茸では5%の乾物量を示すことから, 揮発性成分が不良化 (腐敗) により著しく増大することを知る。
    また汁液中の全窒素については, 良質茸を採集後放置するとき, 一旦増加するが, その後の不良化 (腐敗) につれて減少することを認めた。その減少量は約%である。また汁液中の蛋白態窒素は不良化 (腐敗) に伴い, 一旦増大し, 再び減少する。これらのことから松茸が腐敗する時その前程として自家消化がおこっていると考えられる。
    御鞭燵を頂きました京都大学理学部田中正三博士並びに御懇切なる御指導を賜わり, 御校閲下さった滋賀大学学芸学部堀太郎博士に深謝いたします。
  • 荒川 雅男
    1961 年 14 巻 3 号 p. 257-258
    発行日: 1961/09/30
    公開日: 2010/11/29
    ジャーナル フリー
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