日本農芸化学会誌
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26 巻, 4 号
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  • (第3報)工業的培地の選択及び培養経過に就て
    朝井 勇宣, 藤田 暉通, 蓑田 泰治, 小坂 照彦
    1952 年 26 巻 4 号 p. 173-177
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    1. Asp. ory=ae 0-9-5, Asp. Usamii 1219, Asp. awamori NP-2を用いてアミラーゼ生産の工業的培地を検討した結果,米糠3%,甘藷粉1%, NaNO3 0.1%, CaCO3 0.2%の組成の培地が何れの菌株に対しても適当である,また炭素源として米糠の代りに麩を用いてもよい.
    2. 無機塩を添加して影響を検した. MgSO4・7H2O, KH2PO4, K2SO4, Na2PO4・12H2Oは共に天なる影響は無く, M, K, P2O5等は上記培地に含有されたる量にて大体充分であると考えられる.ただし燐酸塩を添加すれ〓力価はやや上昇する.
    3. 上記の培地により前記3種の菌を培養し,その経過をpH,酸度,全窒素,アンモニア態窒素,全糖,〓,元糖,糊精化力,糖化力について検討した.酵素力は自己消化の初まる頃,即ち培養液中の全窒素,アンモニア態窒素の増加に伴つて上昇し,その最高に達する時期及び力価の低下は菌の種類によつて異なるが, A. Usamは最高に達する時期が他よりも早い代りに力価低下の傾向も大である.
    終りに本研究費の1部は文部省科学研究費の補助によることを附記する。
  • (第4報その1) Alkyl基の異なる化合物の合成に就て
    並木 滿夫, 野本 正雄, 山本 和子, 下瀬 林太
    1952 年 26 巻 4 号 p. 178-180
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    1. デハイドロアシール酷酸アルキル基と抗菌性の関係を研究する為, 3位のacyl基と, 6位のalkyl基の炭素数の異なる化合物9種を新に合成し融点等を明にした.
    2)Triacetic acid lactoneをacyl化を行う際,濃硫酸を縮合剤として,酸クロライドに添加して反応を〓い, alkyl基の数種の化合物をいずれも収量良く容易に得た.
  • (第2報)黒斑病甘藷精油成分の毒作用に就て
    渡辺 博恭, 岩田 久敬
    1952 年 26 巻 4 号 p. 180-183
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    1. 体重60~70gの白鼠に黒斑病甘藷精油を1日0.01g宛11日間与えた後, 0.02g宛9日間継続経口投与しても成長に著しい悪影響を与えなかつたが,それ以上0.02~0.03gを与えた時は著しく成長を限害した.
    2. 体重120~150gの白鼠に精油0.1~02gを1騒経口投与した結果,何れも27~42時間で死んだ.
    3. 体重20g前後の廿日鼠に精油0.0075~0.010gを腹腔注射した結果,多くは24~48時間で死んだ.
    4. 本精油投与に依つて死んだ鼠を解剖して病理学的に観察した結果,肝臓の脂肪変成,肺臓の出血,心臓の退行変成等の著変を認め,その他小腸,腎臓,胃にも害作用のあることを認めた.
    5. 鶏に対しては体重1kg当0.1gでは害作用は現れないが0.2g以上になると食慾が少くなつた.この際駆虫の効果が認められた.
    6. 成人では1日0.3gまでは何ら毒作用を認めなかつた.
    7. 体重2kg余の2頭の家兎を正常飼料で飼育した場合と,精油を与えた場含の尿成分を比較した結果,クレアチニンは約30%増加し,クレアチンは投与後2~3日は著しく増加し,その後徐々に減ることを認めた.アセトン体は1.5~3倍に増加し,グリクロン酸は僅かに増加した.尿素には殆んど変化がなかつた.蛋白質及びインヂカンは排泄されなかつた.
  • (第2報)ペーパークロマトグラフ法による揮発性物質の檢索
    小幡 彌太郎, 俣野 景典
    1952 年 26 巻 4 号 p. 184-185
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    Volatile basic and acidic fractions obtained from Katsuobushi by steam distillation were separated by one-dimdnsional paper chromatography employing the descending technique.
    In this experiment, four basic substances and five volatile fatty acids were identified by comparing the chromatogram of the sample with that of the mixture of pure substances. The basic substances thus identified are ammonia, trimethylamine, pyridine and piperidine and the volatile fatty acids are formic, acetic, propionic, butyric and lauric acids.
  • (第7報)アミロース沈澱剤としての各種飽和脂肪酸
    高岡 研一, 二国 二郎
    1952 年 26 巻 4 号 p. 186-190
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    The effects of various saturated fatty acids as amylose-precipitants were, examined. Nine even-nnm-bered saturated acids from acetic to stearic acid were chosen, and each acid was added to boiling starch paste and cooled over-night. These pastes were hydrolyzed by α-amylase during about 2 hours at room temperature. The amylose-fatty acid complex was left intact because they formed helical micell crystals, while amorphous amylopectin fraction was hydrolyzed completely. The remaining amylose-fatty acid complex was collected, washed, dried and weighed (Table 4.).
    From these results, it was found that caprylic and capric acids were excellent amylose-precipitants, because they were slightly soluble in water to reach amylose molecules in the paste, and were sufficiently hydrophobic to precipitate amylose molecules. Moreover, these acids could be removed easily from the amylose complex, while the higher fatty acids were removed with great difficulties.
  • (第4報)糖化の伸びのよいAspergillus awamori var. fumeus 6321の特性とそのアルコール醗酵に對する應用
    朝井 勇宣, 蓑田 泰治
    1952 年 26 巻 4 号 p. 190-196
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    1. Asp. oryzae 0-9-5とAsp. Usamii 1219のsubmerged amylaseによるアルコールの生産を実験室的に比較した.前者の醗酵率79.4%に対し後者は88.8%を示めしglucogenic enzymeの強力な1219の優秀性を認めた.但し醗酵時間は137hrs.の長期間に及ぶ.
    2. 0-9-5は醸酵後非環元糖いわゆるresidual dextrinを多量に残すので,これを分解して糖化の伸びを良くする菌の選択を行い,Asp. Usamii 1219に勝るAsp. awamori var. fumeus 6321を得た.
    3. 6321のsubmerged amylaseによるアルコールの生産を実験し醗酵時間72hrs,醗酵率92.4%の極めて優秀な成績を得た.
    4. Submerged amylaseの添加方法に対しいわゆる段掛け式を検討し.又α-アミラーゼの強力なAsp. oryzae 0-9-5(又は0-10-4)にて先ずenzymateし後にglucogenic enzymeの強力なAsp. awamori var. fumeus 6321を添加する方法を試みたが,アルコール醗酵の結果は6321単独使用の場合が常に最高のアルコール収率を示めした.
    5. Asp. awamori var. fumeus 6321は岡崎氏の麩麹浸出液に於ける酵素態度は氏のawamori型に完全に一致するが,液内培養酵素ではUsamii型に転移する.即ち菌種の相違によるアミラーゼ系の質的差異は本質的のものでなく,アミラーゼ生成過程中のpHの変化によつてかなり移動することが推察される.
    終りに本研究費の一部は文部省科学研究費によることを附記する.
  • (第1報)ハゼヘミセルローズの組成
    中谷 哲郎, 岩田 久敬
    1952 年 26 巻 4 号 p. 196-199
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    1) ハゼノキ(Rlus succedanea L.)の核仁より得られたハゼヘミセルローズについてその化学組成を研究した.
    2) 本ヘミセルローズは充分純粋でなく約8%のリグニンを含んでいたが,他の有機部の約89%がペントザンで,約8%がウロン酸で,そのモル比は約15:1であつた.
    3) 加水分解物につきフェニールオサゾン反応,カドミウムキシロノブロマイ反応,酸性糖酸加里反応を試み,併せてベーパーパーチションクロマトグラフィーを行つた結果,d-キシローズの多量とグルクロン酸の少量を組成分とし,他の単糖類,ウロン酸を含まない事を認めた.
    4) カタツムリのヘミセルラーゼに依る分解は甚だ困難であつた.
  • (第3報)イポメアマロンの化學的性質に就て
    渡辺 博恭, 西山 定雄
    1952 年 26 巻 4 号 p. 200-202
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    1. 黒斑病甘藷精油の主溜分からセミカルバゾーンを精製し,これを分解して純イポメアマロンを得た.その比重(10°C)は1.0260,屈折率(10°C)1.4831,比旋光度(10°C)21.6を示した.
    2. イポメアマロン(C15H22O3)の化学的性質につき,研究の結渠炭素間二重結含2個を有し,3個の酸素のうち1個はカーボニル形態で,他の2個はメチレンヂオキシ形態であることを認めた.
    3. 本物質は分子式,二重結合及び酸素の形態から計算してベンゾル核をもたないが,他の2個の環をもち且.つ,その1個はメチレンヂオキシ基を含むことを認めた.
  • 小幡 彌太郎, 坂村 貞雄, 垣坂 登
    1952 年 26 巻 4 号 p. 202-205
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    On the experiments in view of the coloring mechanism of L-tryptophan determination using p-dimethyl aminobonzaladhyde we found that the color development was accelerated by sunlight and on the contrary inhibited by leducing function of iron, if it is contained in the hydrochloric acid or the sample used.
    Making these precautions we believe that the STEER and SEVAG's colorimetric method for tryptophan determination is superior to the others in rapid and microanalytical measurement.
    The standard curves for this procedure were made and it was possible to determue as little as 30 γ per ml tryptophan. The results obtained with various materials are given as examples: casein (Merck, ) 1.20%; serum albumin (Kahlbaum) 1.35%; egg albumin (Takeda) 1.20%.
  • 小幡 彌太郎, 坂村 貞雄
    1952 年 26 巻 4 号 p. 205-207
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    In view of the utilization of rice-bran we prepared phytin by the SUZUKI's method, and improved the procedure to be applied economically to remove iron which is often attributable to the discoloration of foodstuffs. The improved procedure consists of the extraction of rice-bran with 0.2% HCl and the precipitation with Ca(OH)2, and CaCl2. The method was easy for preparation and was better than the former method in the yield.
    The phytin preparation obtained by this method was insoluble in water, but soluble in acidic solution (adjusted to pH 4.0). It gave white precipitate with ferrous or ferric salts in presence of phenolic compounds. The precipitate was iron phytate and could be removed by filtration.
  • サルファイト蒸解の研究第1報
    軒原 榮三
    1952 年 26 巻 4 号 p. 207-211
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    As the preliminary experiment for the kinetics of the formation of solid lignosulphonic acid (the first stage of the sulphite cooking on the Hägglund's theory), spruce wood meal (100 mesh, extracted with alcohol-benzene) was cooked with the following liquors at 135°, 0 to 5 hrs; (A) 15% Na2SO3 (pH 9.0), (B) 12% Na2SO3+3%NaHSO3 (pH 6.3), (C) 15% NaHSO3 (pH 4.4) and (D) neutral buffer solution (NaOH-KH2PO4; pH 7.0).
    The amounts of resoluted lignin in 5 hrs. cooking with liquors (A)_??_(C) were 3_??_6% of dry wood meal. The lowest amount was for the cooking with the liquor (B). On the other hand, there was no difference among first stage cookings with three liquors in relation to the inactivation of lignin for the second stage delignification (cooking with industrial cooking liquors). Consequently, the author would use the liquor (B) for the study of the kinetics of the formation of solid lignosulphonic acid.
    The author recognized in the determination of lignin with chlorine-water at 0°C (OKADA's method), the pretreatment of the coarse wood meal with 5% NaOH solution in boiling water bath (1 hr.) was the most adequate in order to let chlorine-water penetrate into wood meal.
  • (第4報その2) 側鎖の伸長と抗菌性との関係に就て
    並木 満夫, 野本 正雄, 山本 和子, 下瀬 林太
    1952 年 26 巻 4 号 p. 211-218
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    (1) Dehydroacylacetic acid系化合物の抗菌性が,主としてその構造中にふくまれるtricacbonyl-methanegroupに依存することを確認した.
    (2) Dehydroacylacetic acid系化合物の各種微生物に対する抗菌力及び抗菌スペクトルを研究し,側鎖の増大に伴つて抗菌スペクトル像が一定の傾向を以て変化することを認め,その変化が側鎖の増大による炭素原子数の増加と相関関係にあることを考察した.
    (3) Dehydroacylacetic acid及び同カルボン酸のNa塩はそれぞれの遊離酸のものと,その抗菌力,抗菌スペクトル,側鎖増大の影響などに関し大差なきことを認めた.
    (4) Dehydroacylacetocarboxylic acid系化合物はcarboxyl基をもたないdehydroacetic acid系化合物に比べ相対的にその抗菌スペクトルの像は逆になることを認めた.
  • (第8報)「沈澱剤-酵素法」及び同法に依つて精製したアミロースの性質
    二国 二郎, 高岡 研一, 不破 英次
    1952 年 26 巻 4 号 p. 218-222
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    A new method for the preparation of pure amylose fraction was proposed and it was named the “precipitant-enzyme method” by the present authors.
    By the addition of sufficient quantity of caprylic acid to about 2% starch paste, all the amylose component was precipitated as fine needle crystals, though the bulk of amorphous amylopectin was also precipitated with them. Taka-diastase or other α-amylase solution was added to the starch paste, and the paste was digested during 2_??_6 hours at room temperature. Dissolved and precipitated amorphous amylopectin fractions were hydrolyzed almost completely.
    However, the majority of amylose component was left intact, though unstable micells of shorter chain amylose component and the surroundings of the crystals might be digested to some extent. The enzymic action was stopped by rapid heating, and the digested solution was filtered with suction. Cooling the clear filterate, disk-shaped crystals of amylose-caprylic acid complex were separated out. The crystals were collected by centrifugation (3, 000 r. p. m.), and recrystallized by addition of caprylic acid or by the ordinary butanol method. The recrystallized complex was collected, washed, dried and weighed. The yield of pure amylose was 10_??_15% of the parent starch.
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