日本農芸化学会誌
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26 巻, 9 号
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  • (第2報)純粹化培養による分解生産物の検索並びにその量的関係
    山田 浩一, 藤本 義典, 船田 讓
    1952 年 26 巻 9 号 p. 441-444
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    Qualitative and quantitative analysis of the fermentation products of the purified culture acting on cellulose and dextrose had been made and the fermentation balances set up. The main products identified were carbon dioxide, ethyl alcohol, acetic acid, lactic acid and sometimes butyric alcohol and butyric acid. Showing up to 75% cellulose decomposition and 54% C recovery, and producing 11% alcohol, 22% volatile acid, 24% unvolatile acid, more than 60% carbon dioxide, the mutual ratio of the main -products approached to the values of which were demonstrated in case of using dextrose. That is, ethyl alcohol:butyl alcohol=3.8:1, acetic acid:butyric acid=3.2_??_3.9:1, alcohol:volatile acid=0.5_??_0.6:1 etc.
    During the fermentation, alcohol and volatile acid were considerably vapoured up owing to the high temperature. One example showed that about one third of volatile acid was lost and partially the aridal substances were produced by alcohol transformation.
    As intermediary products depended on digestion of cellulose and Na-C. M. C., dextrose and cellobiose were detected as by osazore enzymie accumulation. From these facts, hydrolysis and fermentation of cellulose were caused almost momentarily, and yet _??_some products were transformed into the other substances.
  • 稲垣 長典, 家近 恵子, 桜井 純一
    1952 年 26 巻 9 号 p. 445-446
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    (1) 先きにB2の安定化にチオ尿素が著効あることを報告したが,これが生理作用に及ぼす影響について動物試験を行った結果,何等悪影響ないばかりでばなくチオ尿素添加法は標準法よりやや良好のようであつた.
    (2) 水溶性クロロフィール(Mg-chlorophyllin-Na, Cu-Chlorophyllin-Na及びFe-chlorophyllin-Na)のB2光分解に対する作用について実験し,これらがB2安定剤として有効で, Fe-, Cu-, Mg-chloro-phyllin-Naいずれも効果がある.中でもFe-chlorophyllin-Naが良い、即ち中性(蒸溜水溶液)にてはB2単独だと4時間射光にて残存率58.8%なるに反しFe-Chl-Na 10mg (B20.3mgに対し)添加にて78%,酸性(N/1000醋酸溶液)では単独で61.5%,添加区は78%,アルカリ性(N/1000苛性ソーダ溶液)では単独で52%,添加区は57%である.
    (3) ビスケツトにB2を強化する場合の製造・貯蔵中における損失をみた結果,製造中23.5%, 6カ月室温貯蔵にて37%損失した.然るにクロロフィリン添加区の製造中の損失はFe-Chl.-Na添加では0で,その他のものは13.5%であつた.
    尚動物試験は田部井菊子氏にお願いした.此処に感謝する.本研究は文部省試験研究費による.
  • (第6報)タカヂアスターゼより採取せるα-アミラーゼを含まぬ糖化酵素系と結晶タカα-アミラーゼ液との各種混合比率における糖化の伸びについて
    岡崎 浩, 斎藤 昭一郎
    1952 年 26 巻 9 号 p. 447-453
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    1. Joint actions of crystalline α-amylase and the α-amylase-free saccharogenic amylase system, both prepared from Takadiastase, upon soluble potato starch were tested. It is proved that the ratio of these two agents is an important factor upon the rates of the secondary phase, of starch hydrolysis.
    2. The modes of action of the saccharogenic amylase system were assumed as follows; (1) It should be able to attack 1_??_6 glucosidic bonds of the interior chains of high molecular dextrins but not that of low molecular dextrins.
    (2) It appears to attack gradually the reducing ends as well as non-reducing ends of the glucosidic chains of the substrates.
    3. The mechanism of the joint action of α-amylase and the saccharogenic amylase system was explained consistently according to the above assumptions.
  • (第2報)アミノ酸銅鹽に對するpH の影響
    本田 幸一郎, 三浦 一夫, 玉置 大器
    1952 年 26 巻 9 号 p. 453-456
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    Behavior of amino acid Cu complexes was studied on paper chromatograms buffered at various pH between 1.0 and 12.0. [Solvent: lutidine (b. p. 156°)]
    1. On pH 1.0_??_4.0 buffered chromatograms, Cu complexes of monoamino monocarboxylic (amino) acids were splitted to anion and cation groups. Besides, Cu complexes of basic or acidic amono acids were partly splitted. These amino acids are considered to form comparatively stable complexes with Cu.
    2. On pH 6.2 or higher pH values no Cu complexes was splitted. These facts mean that stability of Cu-NH2 bond vary with the pH of the buffer, that is, the bond is stable when the pH is high and not when the pH is low.
    Discussion was made about the structure of Cu complexes of basic and acidic amino acids.
  • (第4報)アミノ酸と無機塩類との相互作用に就て
    志村 憲助
    1952 年 26 巻 9 号 p. 456-461
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    (1) Zwitterionとsimple ionとの相互作用に関するKIRKWOODの理論式を基として, Zwitter ionのapparent molal volumeとsimple ionの濃度との関係式を導いた.
    (2) Glycineのapparent molal volumeと無機塩類(NaCl, KCl, K2SO4, MgSO4)の濃度との間には直線的関係が存在することを認めた.
    (3) これらの実験値を上に得た理論式に代入することによりglycine のdipole momentの結果glycineに就て平均μ=21.0×10-18e.s.uなる値を得た.この値はglycineの結晶中に於ける分子構造から計算したdipole moment μ=14.7×10-18e.s.u.とかなりよく一致する.
    終りに臨み終始御懇篤なる御指導御鞭撻を戴いた後藤格次先生,松山芳彦先生に厚く感謝の意を表する.又種種有益なる御助言を戴いた東大工学部応用物理教室和田八三久助教授,古賀正三講師に深く謝意を表する.
  • (第12報) 乳糖,寒天,おごのり等よりガラクトーズの製造
    水口 純, 鈴木 周一, 御園 昭三
    1952 年 26 巻 9 号 p. 461-464
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    A new method of electrolytic preparation of galactose from lactose, agar-agar and Gracilaria confervoides is described.
    A saccharified solution obtained by hydrolysis of lactose or agar-agar with 0.1 NHClO4 was electrolyzed in a cathodic chamber of the diaphragm cell (2-chamberes type), The saccharified solution was deacidified and it became neutral solution containing no acid ions and a small amount of ash. The HClO4 used was recovered almost quantitatively as the anolyte. From the sirup obtained by evaporating the above-mentioned refined solution crude galactose could be crystallized; it gave m. p. 164_??_165°, reducing value 99%, 31% yield from lactose; m. p. of 161_??_163°, reducing value 95%, 28% yield from agar-agar.
    Raw Gracilaria confervoides could hardly give galactose crystals by the above-mentioned process. The pretreatment of the raw seaweed with alkaline solution was effective for obtaining crystalline galactose.
  • (その1) 乳酸菌のアミノ酸要求並びにアミノ酸標準曲線の作成
    田村 學造, 角田 俊直, 桐村 二郎, 宮澤 滋
    1952 年 26 巻 9 号 p. 464-470
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    1. The authors have examined the composition of the basal medium as well as its culture conditions for the microbiological determination of amino acids by lactic acid bacteria.
    2. We have studied the amino acid requirement of Lact. arabinosus, Lact. fermenti, Leuc. mesenteroides and Str. faecalis in two different conditions (“heavy” and “light” inoculum).
    3. We drew the standand curves for 17 kinds of amino acid improved the conposition of basal medium and culture conditions, and determined its assay range.
  • (第3報)繊維素分解に対するリグニンの影響並びに実用的價値に就て
    山田 浩一, 藤本 義典, 船田 讓
    1952 年 26 巻 9 号 p. 470-473
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    For the purpose of utilizing the cellulose digestion on an industrial scale, decomposition products of various kinds of woods and the effect of lignin on the fermentation were investigated. In spite of powerful attack to cellulose or pentosan, cellulose thermophile could not digest lignin isolated chemically by which the fermentation was not effected.
    The main interest from the industrial aspect had been in the obtaining of alcohol. Delignificated woods were fermented up to 97% producing 25_??_34% organic acid, although ballmilled woods and ground pulp were not decomposed. But the production of alcohol and recovery of carbon were too poor to be applied on an industrial scale.
    In nature, cellulose thermophile could not attack the tissue decayed by fungi or the ballmilled tissue, so it was considered that cellulose bacteria had no such enzymic action on woods as was shown by wood-destroying fungi.
  • (その2) カゼインのアミノ酸含量の定量
    田村 學造, 角田 俊直, 桐村 二郎, 宮沢 滋
    1952 年 26 巻 9 号 p. 474-476
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    Based on the reported conditions(2), we made a quantitative determination of the amino acids in casein, examined the recovery and reproducibility of assay value and compared our results with other data so far published.
  • 角田 俊直, 石塚 善太郎, 宮澤 滋, 田村 學造
    1952 年 26 巻 9 号 p. 477-480
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    1) 微生物定量法により従来一部のアミノ酸に就てしか分離,確認されていなかつた醸造醤油のアミノ酸〓を明かにした.
    2) Arginine. glycine, histidine, serine, threonine, valine, tryptophaneは本報に於て始めて醤〓中に見出し,定量した.
    3) 加水分解して2倍近く増加するglutamic acid, aspartic acid, glycine等のアミノ酸により構成さ〓る低級のペプチッドが醸造醤油中に存在する事を結論し,若干の考察を行つた.
    4) 原料より計算したアミノ酸の含量に比してtryptophane, histidine, phenylalanine, tyrosine等〓明かに少く,製造工程中の之等アミノ酸の消耗が考えられる.
    本実験に終始御懇篤なる御指導を賜つた坂口謹一郎先生,援助せられたる坂口研究室桐村二郎,金子太吉氏〓厚く感謝すると共に,試薬,試料其の他を御恵与願つた味の素株式会社,野田醤油株式会社に感謝の意を表す〓
  • 田村 学造, 角田 俊直, 桐村 二郎, 宮沢 滋
    1952 年 26 巻 9 号 p. 480-483
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    1. 微生物定量法により米蛋白質及び清酒のアミノ酸組成を明かにした.
    2. 米蛋白質のglutelin, globulin, albumin, prolaminのアミノ酸組成を明かにし,その異同を論じ,従来の分析結果及び全卵,全小麦の分析値と比較した.
    3. 清酒は分解せぬ試料及び加水分解物のアミノ酸含量を明かにし,新たにisoleucine,methionine, threonineの存在を示し,加水分解して増加するglutamic acid, aspartic acid, glycine等のアミノ酸を構成分子とするペプチッド又はその類似物質の存在を予想した.
    4. 清酒と米のアミノ酸組成を比較した.
    本研究に対し終始御懇篶なる御指導を賜つた坂口謹一郎先生,有馬啓先生,及び蛋白質調製その他実験に協力せられた金子太吉君に深甚なる感謝の意を表し,試料入手に御便宜を計られた醸造試験所山田正一博士,野白技官,試薬其の他の御援助を賜つた味の素株式会社,和光堂株式会社,三共製薬株式会社に感謝する.本報の研究費の一部は文部省科学研究費によつた.
  • 田村 学造, 桐村 二郎, 原 春樹, 杉村 敬一郎
    1952 年 26 巻 9 号 p. 483-485
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    (1) 八丁,仙台,江戸味噌をそれぞれ代表的な味噌としてとり,その全アミノ酸,遊離アミノ酸の,タングステン酸及びトリクロール酷酸処理せる濾液中のアミノ酸を,微生物定量法に依り定量し,その組成を決定した.
    (2) 全アミノ酸含量を原料中のアミノ酸含量と比較して釀造中の必須アミノ酸の分解は少い事を確かめた.
    (3) 遊離アミノ酸及び沈澱剤処理濾液中のアミノ酸量より,アミノ酸の遊離状態につき考察を加え,glutamic acid及びaspartic acidの結合状で含まれるものの多い事を認めた.
    なお本研究に対して終始御指導を賜つた坂口謹一郎先生,有益なる御助言を賜つた桜井芳人氏,茂木正利氏,試料の蒐集に御便宜を与えて下さつた湯川茂雄氏,一般分析の協力を願つた食糧研究所の諸氏及び,本実験を援助せられた角田俊直,宮沢滋,金子太吉の諸氏に厚ぐ感謝の意を表す.
  • (第7報) II. ペクチン分解酵素に就て (i) プロトペクチナーゼ及びペクターゼ
    里村 幸男
    1952 年 26 巻 9 号 p. 486-490
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    Powerful pectin decomposing enzyme complex including protopectinase, pectase and pectinase as always produced in bran culture of Sclerotina Libertiana (Sm strian). Optimum pH and temp. for rpaceration action of its raw enzyme solution were found to be pH 3.0_??_4.0 and 40_??_45°C. As to the gel formation of fruit juice the optima were the same as above. Protopectinase and pectase were already inactivated at the temperature higher than 55°C.
    In the case of obtaining press juice from fruits or vegetables, it was found that the addition of a little dry mycelial powder facilitated the pressing process and increased the yield and Bllg. of the press juice, which was easily clarified by passing through filter paper. In the, case of preparing starch, the marceration of potato slices in dilute enzyme solution could make starch easily sifted out. The clarifying action of dry mycelial powder on fruit juice was thought to be much stronger than various enzyme products known as “filtration enzyme”.
  • 仁尾 正義, 佐々木 俊郎
    1952 年 26 巻 9 号 p. 490-493
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    1) High-frequency wave length which influences the tobacco aroma and taste seems to lie from 50 Mc to 100 Mc or more over.
    2) Nicotine, protein, and amide are decreased, while ammonia and nitrate increased.
    3) Organic acid soluble sugar are increased by means of 50 Mc treating, while insoluble sugar increased by means of 100 Mc treating.
    4) In this work, ether extract and total resin seemed to be, influenced more by heat than by high frequency wave.
    5) The pH of water extract did not changed.
  • (第3報)イソカリオフィレンアルコールの確認とアズレン系セスキテルペンに就て
    中村 幸彦, 下村 得治, 沢井 功
    1952 年 26 巻 9 号 p. 493-496
    発行日: 1952年
    公開日: 2008/11/21
    ジャーナル フリー
    長期間保存されてあつた,日本産薄荷油高沸点部中に,従来天然物中に見出されていなかつた,イソカリオフィレンアルコールを分離し,定性反応,融点,元素分析,及び二,三の誘導体の融点から確認した.
    上記試料中のカリオフィレンの存在は疑問である.
    アズレン系セスキテルペンの存在物理恒数,セレン脱水素生成物の性質及びそれ等の誘導体の融点から指摘した.
    環状飽和炭化水素(C28H56, ?)の存在を元素分析,二,三の化学反応から推定した.
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