栄養学雑誌
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11 巻, 5 号
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  • 緑蔬菜と Calcium 利用妨害
    岩尾 裕之
    1954 年 11 巻 5 号 p. 117-137
    発行日: 1954/05/31
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    Feeding a group of albino rats with diets containing spinach 10% and another group with diets containing Itadori (Polygonum Reynoutria Makino) 10% both as calcium sources, we compered the results of hone calcification in the two groups.
    As the results are shown in table, the spinach group is inferior to the Itadori group. Spinach has been found to contain relatively large amounts of oxalic acid which interfere with the utilization of calcium.
    As the next experiment, the calcium of radish (Japanese) leaves was compared with that of spinach. The radish leaf group showed good results of calcification of bones irrespective of the amount of content in diets, but the spinach group showed worse results with the increase of the content of spinach in diets.
    When a variety of spinach containing a relatively small amount of oxalic acid was used, the interference was reduced.
    Thus it has been found that calcification of bones in albino rats fed with green vegetables depends on the amount of oxalic acid contained therein, and when the content of oxalic acid in spinach was over 1% of the diet, a worse result was obtained.
  • 含水炭素食餌投与による血中焦性葡萄酸の消長とエネルギー代謝との関係
    河田 正治, 久我 達郎
    1954 年 11 巻 5 号 p. 138-143
    発行日: 1954/05/31
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    食餌の血中P. A. に及ぼす影響を明かにせんとして, 健康なる成人男子について, 先ず普通食横臥安静時に於ける血中P. A. の消長を観察し, 次に普通食横臥安静絶食状態に於けるそれの消長を観察した。また砂糖食投与後横臥安静絶食状態に於ける血中P. A. とエネルギー代謝との関係を観察した。得られた成績より次のことが認められた。
    1.) 食物摂取により, 食後30~60分に於て血中P. A. 値は上昇する。
    2.) 朝, 昼, 夕食前空腹時に於て血中P. A. は何れも低い値を示したが, 殊に夕食前空腹時に於ては朝, 昼食前空腹時に於けるよりもやや低い値を示す傾向が認められた。
    3.) 睡眠に入る前後に於ては. 血中P. A. 値は低下しているが, その後漸次上昇傾向となり, 覚醒前に於てはやや高い値を示す傾向が認められた。
    4.) 砂糖食 (市販砂糖150gを300ccの飲水に溶かす) 投与後, 安静横臥絶食状態に於ては, 血中P. A. は酸素消費量及び消費熱量との間に有意の相関を示すことを認めた。
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