栄養学雑誌
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64 巻 , 3 号
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  • 山田 哲雄
    2006 年 64 巻 3 号 p. 139-151
    発行日: 2006/06/01
    公開日: 2010/02/09
    ジャーナル フリー
    The effects of exercise on the metabolism and balance of sodium (Na), potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg) and phosphorus (P) were investigated in healthy men. An effect of exercise intensity was observed on acute changes in Na and K metabolism. The plasma renin activity and serum aldosterone level were elevated on the day of exercise, and the overall whole-body Na loss increased with increasing sweat excretion due to a lower level of decreasing urinary excretion. Acute changes in Ca, Mg and P metabolism were observed during 175 minutes of exercise. The serum parathyroid hormone level was significantly elevated, and the urinary adrenaline and noradrenaline excretion levels were also significantly increased. An overall whole-body loss was observed in Ca and Mg, but not in P.
    Under a dietary condition with little mineral supplementation during the exercise period, there was a significant positive shift in the Na balance, while the levels of K, Ca, Mg and P were maintained, although the possibility of overall whole-body losses was anticipated in the early days of the exercise period. However, a diet providing extra energy and increasing the intake of nutrients in proportion to energy intake level was sufficient for covering the increased excretion of these minerals in sweat; there was a significant positive shift in the Na and P balance, while the levels of K, Ca and Mg were maintained.
    These results suggest that a dietary regime that maintains the intake of nutrients per 1, 000kcal of energy intake would be reasonable for maintaining the nutritional status of Na, K, Ca, Mg and P under exercise conditions.
  • 高橋 智子, 増田 邦子, 川野 亜紀, 大越 ひろ
    2006 年 64 巻 3 号 p. 153-159
    発行日: 2006/06/01
    公開日: 2010/02/09
    ジャーナル フリー
    物性を把握した市販レトルト粥について, 若年者および, 身体および摂食機能状況を把握した高齢者を対象とし, 口腔感覚および飲み込みやすさの違いを官能評価の手法を用いて検討した。
    1) 今回使用した市販レトルト粥の場合, 粥飯1粒が硬いと粥全体は硬くなり, また付着エネルギーも大きかった。しかし, 粥全体の凝集性に, 粥飯1粒の硬さの影響は認められなかった。また, 粥飯の割合が多い市販レトルト粥試料は, 重湯のみかけの粘性率も高くなった。市販レトルト粥は, 団塊法により粥全体のテクスチャー特性を把握することで, 粥飯1粒の硬さおよび重湯の性状も推測できることがわかった。
    2) 粥飯量が多く, テクスチャー特性の硬さが硬く, 重湯の粘性率が高い粥試料を, 若年者, 高齢者共に口中でかたく感じ, 飲み込みにくいと評価し, また, 付着エネルギーが高く, 重湯のみかけの粘性率が高い粥試料を, 若年者はべたつき感があり, 飲み込みにくいと評価した。
    3) 口中で感じるかたさ, および飲み込みやすさの評価では若年者および高齢者でほぼ同様の評価結果が得られた。しかし, べたつき感の評価が困難な高齢者が多く認められた。以上の結果より, 今回パネルになった身体および摂食機能状況にある高齢者が口中で感じるかたさ, および飲み込みやすさの評価については, 若年者の評価で代替してもよいことが示唆された。
  • 東泉 裕子, 梅木 美樹, 石見 佳子, 池上 幸江
    2006 年 64 巻 3 号 p. 161-172
    発行日: 2006/06/01
    公開日: 2010/02/09
    ジャーナル フリー
    本研究は母親ラットとその母親から産まれた仔ラットに対して, 大豆イソフラボンの主成分であるゲニステイン, ダイゼイン (0.50g/kg diet) を含む飼料の投与による生体影響の相違を比較検討し, それらの安全性を確認することを目的として実験を行った。母親ラットではゲニステイン, ダイゼイン投与による妊娠, 出産に対する影響を, 仔ラットでは成長への影響をそれぞれ観察した。さらに母乳のみを摂取している仔ラットの胃内容物および血清中のゲニステイン, ダイゼイン, エクオール濃度を測定した。
    1. 母親ラットへの飼料からのダイゼイン投与により母親ラットの飼料摂取量, 飼料効率が低下し, 体重増加が抑制された。さらに1匹の母親ラットが出産した仔ラット全体重量でもD群が低値を示した。ゲニステイン投与ではダイゼイン投与と同様の影響は観察されず, ゲニステインとダイゼインでは生体影響が異なることが示された。
    2. 母乳を介してダイゼインを摂取した仔ラットで体重増加が抑制された。仔ラットの臓器重量, AGD, 大腿骨乾燥重量では授乳期から成長期において一貫した影響は観察されなかった。
    3. 母親ラット, 仔ラットへのゲニステイン, ダイゼイン投与は甲状腺ホルモン濃度に明らかな影響を示さなかった。
    4. 母乳を介してダイゼインを摂取した仔ラットの胃内容物および血清中に, ダイゼインの代謝産物であるエクオールが多量に検出された。これにより, ダイゼインの作用の一部はエクオールの強い生理作用を含む可能性が示唆された。
    5. ダイゼイン投与により観察された体重増加抑制を除いて, 母親ラット, 仔ラットのどちらにおいても特に健康上の不都合は観察されなかった。
  • 嘉山 有太, 稲田 早苗, 村木 悦子, 江端 みどり, 角田 伸代, 加園 恵三
    2006 年 64 巻 3 号 p. 173-183
    発行日: 2006/06/01
    公開日: 2010/02/09
    ジャーナル フリー
    A questionnaire survey was performed on college athletes (n2=255) and students of the faculty of pharmaceutical sciences (n=346) to clarify the relationship between dietary supplements and eating behavior and attitudes. The athletes had better dietary behavior and attitudes than the students. The ratio of supplement users among the male athletes was significantly higher than that among the male students. The supply of nutrients and keeping fit and healthy were common frequent purposes of supplement use by both groups. Fatigue recovery and muscular development were also frequent purposes by the athletes. The most frequently used supplements were protein, iron and amino acids by the athletes, and multivitamins, vitamin B and vitamin C by the students.
    Among the male athletes, most supplement users did not have the habit of eating instant foods and snacks, and would eat even disliked foods for nutritional balance, in comparison with the non-users. Among the male students, although most supplement users understood about their poor nutritional intake, they preferred to take tablets instead of having more nutritious foods and thought of their diet only as a way of filling the stomach, in comparison with the supplement non-users.
    These results suggest a different relationship between dietary supplement use and eating behavior and attitudes between male athletes and male students.
  • 大塚 恵美子, 浜名 康栄
    2006 年 64 巻 3 号 p. 185-188
    発行日: 2006/06/01
    公開日: 2010/02/09
    ジャーナル フリー
    The polyamine fractions extracted from soybean and natto (a fermented soybean food) were analyzed by high-performance liquid chromatography and gas chromatography. Putrescine, spermidine and spermine, as the majorcomponents, and cadaverine, homospermidine and agmatine, as a minor polyamine, were similarly detected in the whole polyamine extracts from both soybean and natto. An analysis of the polyamine extract from the glutinous surface substance of natto showed a high concentration of agmatine, this concentration increasing during the fermentation progress of natto. Agmatine was also produced in the pure cultured Bacillus natto used for natto fermentation.
  • 吉田 繁子, 元永 恵子, 小柏 道子
    2006 年 64 巻 3 号 p. 189-193
    発行日: 2006/06/01
    公開日: 2010/02/09
    ジャーナル フリー
    The defined portion size used for foods in a semi-quantitative food frequency questionnaire (SQFFQ) survey would greatly affect the accuracy of estimating the actual intake of nutrients. The same portion size has so far been employed for both the elderly and for the general adult population. However, the portion size for the elderly is considered not always to be the same as that for the general adult population. In order to improve the accuracy of calculating the nutrient intake by the elderly in SQFFQ surveys, we investigated the ideal portion size of 84 food items for healthy elderly volunteers (23 men and 26 women) living in rural areas of Okayama Prefecture by showing them fresh samples of each food item during a 1-hour interviewer-administered survey. The portion sizes for 9 food items were within±20% of the average portion size with over 70% of the subjects, and for 45 food items with over 50% of the subjects. We found differences in portion size for rice, white bread, noodles, meat, fish, egg and other foods between the average adult and the interviewed elderly; there was a tendency toward larger portion sizes for milk, potatoes and tofu that are popularly consumed by the elderly.
  • 厚生労働省健康局総務課生活習慣病対策室
    2006 年 64 巻 3 号 p. 195-203
    発行日: 2006/06/01
    公開日: 2010/02/09
    ジャーナル フリー
  • 小清水 孝子, 柳沢 香絵, 横田 由香里
    2006 年 64 巻 3 号 p. 205-208
    発行日: 2006/06/01
    公開日: 2010/02/09
    ジャーナル フリー
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