栄養学雑誌
Online ISSN : 1883-7921
Print ISSN : 0021-5147
ISSN-L : 0021-5147
11 巻 , 6 号
選択された号の論文の5件中1~5を表示しています
  • 河田 正治, 久我 達郎, 河合 正計
    1954 年 11 巻 6 号 p. 149-151
    発行日: 1954/08/20
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    (1) 保安隊衛生学校に於ける隊員を対象とし, 昭和28年6月2日~10日に於て, プレミックスを投与して, 血中P. A. 値の変動を観察した。試験群7名について連続9日間の血中P. A. 値測定成績と対照群8名についての連続6日間のそれとを比較するに, 試験群に於ては稍々P. A. 値の降下の傾向が認められるが, 対照群に於ては, この傾向は認められなかつた。
    (2) 衛生学校に於ける隊員につき, 午後4時30分~5時の間に採血し, 血中P. A. を測定した。59例に於ける成績は, 平均1.02mg/dlにて, 最低0.65mg/dl, 最高1.38mg/dlであつた。
  • 岩尾 裕之
    1954 年 11 巻 6 号 p. 152-165
    発行日: 1954/08/20
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    The aim of this experiment was to investigate into the influences of pure oxalic acid upon the utirization of a calcium source.
    Feeding albino rats with diets containing 0.3% calcium (CaCO3 was used as calcium source) with 0.5-3% oxalic acid added, we investigated into there calcification.
    As shown in table, the same result as in the previous experiment was obtained.
    Oxalic acid, in free acid, reduced the utilizaton of calcium when its amount exceeded 1% of diet.
  • 丹羽 壯一, 片山 信, 鷲野 栄万蔵
    1954 年 11 巻 6 号 p. 166-167
    発行日: 1954/08/20
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    It has been known that thiamin reacts with carbohydrate as carboxylase after activated in the body.
    We have studied about activation of thiamin by the enzymic action of Saccharomyces mongolicus, and it is shown that thiamin is activated to produce the ester of it.
  • 山口 浩二, 久我 達郎
    1954 年 11 巻 6 号 p. 168-171
    発行日: 1954/08/20
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    1. Douglas Bag 内に呼気を採集した時出来るだけ速かに分析する様にすべきである。良質の Douglas Bag に於いても1時間放置すればはCO2 4.5%の減少をみる。故に少くとも30分以内に採気管に導入されるべきである。
    2. 採気管内に呼気を採集した時, H2SO4を残さずピンチュックを閉じておけば48時間後に於ても殆ど変化せず (1.6%減少), H2SO4を20cc以内に止めれば2時間後迄は放置し得る。この時1.5%減少する。
    両者ともO2の変化は考慮に入れる必要無いものと思われる。
  • 山田 愼三, 甲賀 正亥
    1954 年 11 巻 6 号 p. 172-178
    発行日: 1954/08/20
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    The authors have invested during 5 years since April 1939-March 1944 into 1200-3800 pupils of Toyooka Aviation Academy about the seasonal fluctuation of principal food and the relation between the basal calorie, weight of body, temperature and moisture, that is:
    (1) The seasonal fluctuation of principal food (monthly meandeviation of principal food) indicates the wavy curve as follows:
    This curve is estimated to represent the normal appetite of healthy Japanese young men and we named it “Appetite curve”
    (2) The relation between the appetite curve and the temperature, moisture, temp. × moist is, the appetite decreases during summer when temperature and maisture ascend, and in winter it shows the contrary. The correlation the two is:
    Appetite curve & temp. γ=-0.91±0.0524
    Appetite curve & moist. γ=-0.80±0.0723
    Appetite curve & temp×moist. γ=-0.02±0.0313
    (3) The relation between the appetite curve and the weight of body is, the body weight decreases during summer when the principal food decreases and in winter it shows the two is:
    Appetite curve and weight of body. γ=+0.809±0.0693
    (4) The relation between the appetite curve and the basal calorie is:
    Both the principal food, the basal calorie are low in summer and high in winter. The rate of principal food is more remarkable than basal calorie.
    This fact shows the close connection between decrease of weight in summer and increase of weight in winter.
    (5) The above relation between the appetite curve and the weight of body, temperature, moisture, temp.×moist is as the following graph.
feedback
Top