栄養学雑誌
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19 巻 , 1 号
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  • 有本 邦太郎
    1961 年 19 巻 1 号 p. 1-2
    発行日: 1961年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
  • 田村 敦
    1961 年 19 巻 1 号 p. 3-13
    発行日: 1961年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    肝 xanthine oxidase 活性に及ぼすアミノ酸の補足の影響を検討するため, 検圧法による肝 xanthine oxidase 活性の測定法を検討し, 次いで各種アミノ酸を添加したカゼイン食, アミノ酸補足白米食及び種々レベルのメチオニン含有食白鼠の肝 xanthine oxidase 活性を測定し, 更に, 肝切片培養における xanthine oxidase 活性並びにメチオニン添加効果を検討して, 次の結果を得た。
    (1) 検圧法による肝 xanthine oxidase 活性測定に齢いて, Dhungat 等の提唱した0.015Mピロ燐酸 (pH8.6) 緩衝液の使用で, endogenous respiration が顕著に抑制されたことを認め, 更に, ピロ燐酸使用により測定値の再現性を検討して, 測定値が充分信頼出来ることを認めた。
    (2) カゼイン9%飼料にDL-メチオニンとDL-スレオニンをそれぞれ1%添加した場合, 肝 xanthine oxidase 活性は共に対照の2.2倍と1.5倍に増加した。しかし, L-リジンと L-フエニルアラニンをそれぞれ1%添加した群の本酵素活性は共に対照の半分に低下した。
    (3) 白米にメチオニン, トリプトプアン, リジンとスレオニン補足群の生長, 肝 xanthine oxidase 活性は共に最も高かつた。しかし, メチオニンとトリプトフアン補足群は, 生長においてはリジンとスレオニン補足群にかなり劣つたが, 肝 xanthine oxidase 活性はより高い値を示した。
    (4) 低メチオニン含有綜合アミノ酸粉末18%飼料にメチオニンを添加して, それぞれ0.27, 0.57及び0.87%レベルにして白鼠を飼育したところ, 肝 xanthine oxidase 活性はメチオニン0.57%群が最も高かつた。
    (5) カゼイン酵素分解物400mg%含有培地で4~7日間無窒素食の白鼠肝切片を3時間培養したところ, 本酵素活性の増加は認めなかつた。しかし, この培地にメチオニン10mg及び20mg添加した場合, 本酵素活性は対照の1.5~2倍に増加した。
  • 1961 年 19 巻 1 号 p. 13
    発行日: 1961年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
  • 田村 敦
    1961 年 19 巻 1 号 p. 14-22
    発行日: 1961年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    日本人摂取食品の蛋白について, その必須アミノ酸を分析表より算出し, これをFAO必須アミノ酸配合規準と比較するに, 計算上不足しているトリプトフアンとメチオニン, 並びに米蛋白において補足効果の認められているリジンとスレオニンの四種アミノ酸の混合食に対する補足効果を, 幼若白鼠の生長並びに肝 xanthine oxidase 活性を指標として検討した。
    その結果, 各アミノ酸補足効果は体重増加率及び蛋白効率の点では, 対照の混合食群に比し, 若干の向上を示したが, 大差を示さなかつた。しかし, 肝 xanthine oxidase 活性は各アミノ酸の単独補足の際は若干向上し, トリプトフアンとメチオニン, リジンとスレオニン並びに四種アミノ酸の同時補足の際は, 何れも著しく酵素活性が増加し, これらアミノ酸の補足効果を示した。しかし, これら三者の間には特に差を認めなかつた。また, 同時に脱色セネデスムスの混合食に対する補足効果を検討したが, 特にその効果を認めなかつた。
  • 1961 年 19 巻 1 号 p. 22
    発行日: 1961年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
  • 梶本 五郎, 植竹 純子
    1961 年 19 巻 1 号 p. 23-27
    発行日: 1961年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    1. 揚げの時間, 吸着油脂量との関係をみると170℃で5分間処理が3.3%と最も多く, 次いで10分で3.2%, 2分間処理が2.7%と最も吸着油脂量は少なかつた。
    2. 揚げ油の温度と吸着油脂量は100℃処理のものが5.4%と最も多く, 次いで140℃で49%180°処理で, 3.4%であつた。
    3. 小麦粉のねりは水分量が多くても少なくても吸着油脂量が多い, 即ち小麦粉と水の比が1:0.1のものでは4.1%, 1:0.5で3.6%, 1:0.25で3.3%である。
    4. 揚げ物の大きさが2gのものでは吸着油脂量が5.5%と最も多く, 次いで5gのもので3.3%, 10gのものでは2.9%と最も少ない。
    5. 小麦粉揚げ物の形状では円柱型が5.8%と最も吸着油脂量が多く, 次いで球型で3.9%扁平型で3.3%であつた。
    6. 揚げ物に吸着する油脂量はいも類では, 馬鈴薯が3.4%で最も多く, 次いで甘藷で2.6%, 里芋は1.7%で最も少なく, 根莖類では人参が10.2%と最も多く, 次いで, 大根, 牛蒡で, 葉菜類では, ほうれん草で12%が最も多く, 玉葱が7.3%と最も少ない。
    7. 揚げの回数と吸着油脂量との関係は大豆油, 菜種油, 胡麻油では大差はない。
    8. 椰子油, 大豆油, 亜麻仁油と揚げの回数と吸着油脂量の変化は, 初めは大差はないが, 揚げの回数が増すに従い亜麻仁油が最も吸着油脂量が早くから多くなり, 次いで大豆油で, 椰子油が最も吸着油脂量が少ない傾向にあつた。
  • 鈴木 慎次郎, 長嶺 晋吉, 大島 寿美子, 山川 喜久江, 手塚 朋通, 早川 徳子, 鈴木 秀雄
    1961 年 19 巻 1 号 p. 28-42
    発行日: 1961年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    This report is concerned with fourth-annual survey conducted from 1955 on 119 farmers of two villages in Iwate Prefecture, one lying at the foot of Kitagami mountainrange and the other on the coast of the Pacific Ocean. This survey was carried out twice with the same subjects, in the summer and winter of 1958, and effects of nutrients and drugs administered for a period of six months were investigated.
    (1) Biometrically, body build of subjects in general represented a typical heavy muscular worker type.
    (2) The basal metabolic rate was pretty hight amounting to 110%.
    (3) Haemoglobin and serum protein levels were within the normal range. Serum cholesterol concentration ranged around 200mg./dl. Natrium concentration in serum exceeded a little above the normal level. Protein bound iodine in serum showed a high level within normal limit.
    (4) Excretion of nitrogen was about 10g per day, and those of creatinine and 17-ketosteroid were also in lower levels than usual.
    (5) Intake of almost all nutrients except carbohydrate and vitamin C was below the standard level.
    (6) Among these nutrients and drugs administered, methyltestosteron given to old males had most effectiveness, cornoil, pantothenic acid, lecithin, B1 following.
  • 磯部 しづ子
    1961 年 19 巻 1 号 p. 43-50
    発行日: 1961年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    Ten College girls were subjected to the experiment to clarify the relationship between the ingested foods and amino acids in blood and in urine. The four important amino acids, lysine, threonine, methionine and tryptophan in plasma as well as in urine were determined microbiologically, and the relationship between these amino acids and biochemical status of protein were searched for, and the results were as follows:
    1) Tryptophan intake was not generally sufficient and limiting factor of the protein score was, in all subjects, tryptophan, the score being 77.8 on an average.
    2) There were no direct correlation between the ingested foods and any of the four amino acids analyzed in plasma, however, the subjects who ingested much protein showed high level of plasma methionine and threonine, whereas subjects who took less protein showed a tendency of low level of all amino acids.
    3) As to the excretion of the amino acids in urine, tryptophan and methionine showed significant correlation to the ingested amino acids.
    4) When whole day urine were divided into 4 parts, morning urine, afternoon urine, night urine, and sleeping time urine, the amino acid excretion were generally low in the morning and high in the night, with exception of methionine which was lowest in the sleeping time. This hourly variation was greater (about 20-30%) in lysine and threonine, and it was smaller (about 15%) in methionine and tryptophan.
  • 磯部 しづ子
    1961 年 19 巻 1 号 p. 51-57
    発行日: 1961年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    This paper is to report about the results of the further research for the relationship between the ingested foods and the amounts of amino acids in plasma and in urine.
    Thirty widows who live with children in poor economic state were selected as a low-income group, and sixty-four farmers, male and female, were also subjected as suburban people. Their food intake was surveyed in detail and as accurately as possible, and four kinds of amino acids in plasma and in urine were determined microbiologically. Correlation between the food composition and the amino acids in blood and in urine were observed as follows:
    1) The quality of protein ingested by the low-income women were inferior to that of the College girls previously surveyed, and protein score was lower.
    2) There was no definite correlation between the ingested protein or amino acids and clasma amino acids, but methionine and its protein score were correlated slightly.
    In case of farmers, there was significant difference between men and women about the tryptophan level in plasma.
    3) Between the excretion and ingestion correlation was recognized in typtophan.
    Man showed significantly higher excretion of tryptophan than woman.
  • 磯部 しづ子
    1961 年 19 巻 1 号 p. 58-64
    発行日: 1961年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    To summerize this series of reseach concerning to the relationship between the ingested foods and amino acids in blood and in urine the author tried to deduce some clearer knowledge by discussing furthermore.
    The results of the discussion were:
    1) There was found no close relationship between the plasma levels of the amino acids and those ingested.
    2) Between the ingested tryptophan and excreted one there was correlation in all women subjects, and in case of college girls methionine also showed significant correlation.
    When all women subjects were divided into two groups according to the levels ingested, ingestion and excretion was paralled in all amino acids.
    3) The whole day urine of the college girls was divided into 4 parts and the state of the amino acids of each part were observed separately. The values of lysine and threonine were higher in the night and the methionine and tryptophan showed the different tendency, decreasing in the sleeping time.
    4) The level of Hemoglobin was also correlated significantly to the amino acid ingested.
  • 古沢 康雄, 原田 知枝
    1961 年 19 巻 1 号 p. 65-70
    発行日: 1961年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    大学寮生 (工学部, 男子) について平常授業時に生活時間および摂取食物の調査を行つた結果つぎのことが認められる。
    (1) 生活時間構成は平均で生理的38.8%, 文化的27.9%, 受講18.5%, 勉強9.5%, アルバイト3.2%, 寮雑務2.1%, となつている。
    (2) 算出所要カロリー2576カロリー (平均) に対して摂取カロリーは2535カロリー (平均) でほぼ充足されているが, 動物性たん白質, カルシウム, ビタミンAなどには大部不足がみられ今後の改善が望まれる。
    (3) 窒素1g当りの必須アミノ酸摂取量を理想たん白質の必須アミノ酸組成と比較すると, トリプトフアン含硫アミノ酸が不足し充足率はそれぞれ73, 75%となる。すなわち制限因子はトリプトプアン, たん白価は73%でわが国における他の調査成績と同傾向である。肉, 卵, 乳類の摂取をさらに心がけるべきである。
  • 盛田 喜七, 村井 一男, 菅野 玲子
    1961 年 19 巻 1 号 p. 71-74
    発行日: 1961年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    An evaluation of the essential amino acid intake was conducted on the data of the Nutrition Survey carried out in the Japanese fishing village, 1959, and the results obtained were summarized as follows:
    1) An average daily intake of protein was 89.1g (man value), about 10% higher than the standard value, and any of the essential amino acid intake was greater, as compared with the value calculated from the Standard Food Construction of Japanese people. As for Lysine and Methionine, more than 50% of each of them was supplied with animal foods (Fish and Fishshell), and so their intake showed an upward tendency with the increase of animal protein coefficiency.
    2) In comparing the intake of the essential amino acid with the Provisional Protein Pattern (FAO), the intake of, Methionine, Sulfurcontaining amino acid, and Tryptophan was always low, their mean percentage being, 85, 78, and 70 respectively.
    Especially the intake of Tryptophan was lowest, the first limiting amino acid; this may be attributed to the fact that animal protein was supplied most with fish and fishshell, and least with eggs and meats.
  • 柏木 綱
    1961 年 19 巻 1 号 p. 75-78
    発行日: 1961年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    Seasonal variation of the growth of body weight of infants was investigated by 928 babies born in Tokyo city.
    The greatest increase of body weight till 6th month after birth was shown by both boys and girls born in spring, while that of the growth till 12th month after birth was sbown by boys born in spring and girls born in summer.
  • 1961 年 19 巻 1 号 p. 78a
    発行日: 1961年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
  • 1961 年 19 巻 1 号 p. 78b
    発行日: 1961年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
  • 1961 年 19 巻 1 号 p. 78c
    発行日: 1961年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
  • 1961 年 19 巻 1 号 p. 78d
    発行日: 1961年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
  • 1961 年 19 巻 1 号 p. 78e
    発行日: 1961年
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
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