栄養学雑誌
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10 巻 , 2 号
選択された号の論文の5件中1~5を表示しています
  • 田村 盈之輔, 手塚 朋通, 河田 正治, 早川 徳子, 高居 百合子
    1952 年 10 巻 2 号 p. 35-43
    発行日: 1952/08/10
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    The deficiencies of animal proteins, calcium and vitamin B2 were pointed out in the National Nutrition Survey in Japan recently. We supposed these were one of the reasons why the physical growth of Japanese was not so good. Our pr sent investigation was undertaken for the purpose of helping to clarify the problem of the effect of calcium or the physical growth of children.
    To supply enogh of calcium which is short in food, 1.0g of oyster shell powder was given to 38 children per head per day at the Kamakura Seashore School and their physical growth and calcium and phosphorus contents in their serum were measured and compared with those of the control children. According to the results, it is observed that calcium contents in serum of xperiment children were more increased and the development of finger bones mesured by X-ray phato was apparently more improved than those of the control children.
  • 井上 憲政, 井上 勝弘, 北川 四朗
    1952 年 10 巻 2 号 p. 44-46
    発行日: 1952/08/10
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    コプラミールを特に精製しないでも, 單にその10倍量の1~2% Na2CO3 (無水) 溶液に暫時浸漬し, 適度に脱水して固体培養基の床とし, 夫に糠を30%配して固体培養基とし Eremotheetium Ashbyii を10日間, 28℃で培養して, フラビン麹の乾燥物中6800γ/g程度のリボフラビンを含む高單位のビタミン剤を製することができる。
  • 山田 晃, 東矢 直
    1952 年 10 巻 2 号 p. 47-52
    発行日: 1952/08/10
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    Vitamin C contents of grated radish are differrent by the parts of radish as well as the radish varieties, most in the leaves and getting less downwards in the root.
    The mixture of grated carrot with radish distructs its vitamin C, proportional to the content of carrot. This is supposed to be the action of the ascorbic acid oxydase contained in the carrot, and the addition of a little vinegar fairly protects the destruction of vitamin C.
  • 田村 盈之輔, 横田 フミ, 西原 綾子, 野口 浩
    1952 年 10 巻 2 号 p. 53-55
    発行日: 1952/08/10
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    第1報に引つゞいてC級結核患者の摂取栄養量と生活時間調査を行つた。摂取栄養量は第1回と略同量で同傾向であるが自由食からの摂取栄養量は少くなつている。又摂取栄養量は給食栄養量に対し蛋白, 熱量は略同量であるが, 他の栄養量は却つて少く, 脂質, V. A. V. Cに於て特に少い。朝・昼・夕に分けて観察すると, 摂取栄養量は朝・昼・夕と次第に多くなり, 蛋白も昼夕が多く, 朝が非常に少くなつている。しかし給食は昼に多く, 熱量・蛋白とも昼が朝・夕の3割増となつている。
    生活時間は睡眠は8.5時間で, 普通人と大差ないが, C級患者の療養生活として, 安静横臥に約5時間, 散歩, 外気浴に1時間, 作業に約20分を費している。基礎代謝を普通人と同じとし, この程度の結核患者は無熱であるので代謝量を健康人と同じとして計算した消費熱量は1日約1700カロリーである。これを摂取熱量と比較すると, 摂取熱量が上まわつている。
  • 西原 綾子, 横田 フミ, 松野 信郎, 海野尾 英正, 清水 照彦
    1952 年 10 巻 2 号 p. 56-59
    発行日: 1952/08/10
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    The nutrient intake of fisher-men and fisher-women was investigated in Hokkaido on may 1951. The average daily intake, of each of the eight nutrients, based on 3 days records, in given in Table II. Its rusults demonstrated that the average amount of their nutrient intake was adequated except V. A, V. B2, V. C, when judged by the recommended allowance.
    According to the time study, both fisher-men and fisher-woven lavoured for 11-12 hours a day at fishing ground or farm. And they had little time for their culture and amusement at home.
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