栄養学雑誌
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44 巻 , 2 号
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  • 五島 孜郎
    1986 年 44 巻 2 号 p. 61-67
    発行日: 1986年
    公開日: 2010/04/30
    ジャーナル フリー
    A human body weighing 70kg contains approximately 20 to 28g of magnesium and in general a human body contains approximately 0.5g of magnesium per kilogram of fat free body tissue. A large fraction of total body magnesium is present in bone and next in muscle, liver and heart. Each of the organs (muscle, liver and heart) contains about the same amount of magnesium. In the body, magnesium plays a key role as an essential ion in many foundamental enzymatic reaction and in intermediary metabolism. Also, the importance of magnesium in bone formation and neuromuscular transmission is well established.
    In 1978, Karppanen, et al. have claimed that the death rate from ischemic heart disease correlates with the dietary ratio of calcium and magnesium.
    This review, describe the magnesium intake and its balance in Japanese, and the effect of dietary magnesium on high intake of phosphorus in rats.
    1) Magnesium intake of Japanese: Magnesium intake varies greatly because its widely variable content in different foods. In Japan the average range of magnesium intake for healthy adult is 200-300mg/day (Table 3) and that in child, range from 120-130mg/day.
    2) Magnesium balance of Japanese: Balance study with adult (Table 4) and child (Table 5) indicated that the increasing dietary magnesium level was not affected strongly by the magnesium balance.
    3) Effect of dietary magnesium level on high phosphorus intake: The use of phosphate as food additives has become so widespread that phosphorus content of ordinary daily diets may be inceased. High phosphorus diet greatly increased the concentration of calcium in rat kidney but magnesium addition to diet induced the reduction of calcium load in the kidney (Table 8).
  • 中村 丁次, 細谷 憲政
    1986 年 44 巻 2 号 p. 69-78
    発行日: 1986年
    公開日: 2010/04/30
    ジャーナル フリー
    The eating behavior such as the habit of chewing food and drinking water during meals and the physical activities were observed in subjects who were overweight and standard weight.
    The results obtained were as follows.
    1) The overweight subjects were found to eat their meals very rapidly as they chewed less number of times and there was the negative correlation between the obesity index and the time spent in eating the meal.
    2) The overweight subjects drank significantly more water during meals than the subjects whose weight was within the standard range.
    3) The total energy intake in the standard weight subjects was positively correlated with the number of steps they walked on a day, but this correlation was not observed in the overweight subjects. This suggested that the energy regulating mechanism in the latter was not sufficiently operating.
    4) The increase of energy intake in the overweight subjects was shown to be strongly affected by their eating behavior.
  • 秋元 誠, 鈴木 和春, 遠藤 幸江, 五島 孜郎
    1986 年 44 巻 2 号 p. 79-86
    発行日: 1986年
    公開日: 2010/04/30
    ジャーナル フリー
    過剰P食投与による変化を, 初体重約110gの Wistar 系雄ラットを用いて40日間観察したところ, 体重増加量および飼料摂取量は, 過剰P食の影響により, 過剰P食群 (EP) が正常P食群 (NP) に比し低値を示した。
    EP食によりPの吸収率は増加し, Mgのそれは逆に低下した。尿中のCa, PはEP食で明らかに高い排泄率を示した。
    飼料を交換することによる変化は, P, Mgについては交換直後にみられ, Caは10日から15日間ぐらいの日数を要した。
    腎臓Ca濃度は, EP群がNP群の約160倍, P濃度は約3倍という高値を示した。
    EP群の血清P濃度は, NP群に比し上昇傾向を示し, CaおよびMg濃度は低下した。
  • 山中 優美子, 辻 啓介, 市川 富夫, 中川 靖枝, 河村 雅子
    1986 年 44 巻 2 号 p. 87-93
    発行日: 1986年
    公開日: 2010/04/30
    ジャーナル フリー
    ICR系雄性マウスに, コレステロール (Chol) 0.5%, コール酸ナトリウム0.25%を含む半合成飼料や, これにタウリンを5%添加した飼料を5週間摂取させることによって, マウスの Chol 胆石形成, 血清脂質, 糞中ステロイド排泄量, 胆汁酸プールサイズに対する影響を調べた。タウリンは, マウスの Chol 胆石形成および食餌性 Chol による血清 Chol 値上昇を抑制した。一方, 血清トリグリセリド値は上昇した。タウリンによって, 胆汁酸プールサイズの拡大や中性ステロイドの糞中排泄量の増加はみられなかったが, 糞中胆汁酸排泄量は増大した。その胆汁酸組成についてみると, ヶノデオキシコール酸 (CDCA) が増加していた。以上のことから, タウリンには肝臓における Chol の胆汁酸への異化を促進する働きのあることが推定され, マウスの Chol 胆石形成抑制作用と何らかの関連のあることが推定された。
  • 苫米地 孝之助
    1986 年 44 巻 2 号 p. 95-96
    発行日: 1986年
    公開日: 2010/04/30
    ジャーナル フリー
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