栄養学雑誌
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34 巻, 2 号
選択された号の論文の6件中1~6を表示しています
  • 鈴木 和春, 五島 孜郎
    1976 年 34 巻 2 号 p. 57-62
    発行日: 1976/03/25
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    体重100g前後の Wistar 系雄白ネズミを用い, 飼料中たんぱく質およびCaレベルを変え, 20日間にわたり, この両栄養素の相互関係を観察した。さらにこれらが他の栄養素の出納におよぼす影響も観察した。
    高Ca食はNの吸収率, Ca, Pの吸収率, 体内保留率を低下させた。さらに体重増加を抑制した。
    高Ca高たんぱく質食の方が高Ca正常たんぱく質食よりも成長およびNの吸収率には好影響をおよぼした。
    高たんぱく質においてCaの吸収量, 体内保留量は正常たんぱく質食との間に差がみられなかった。
  • 中村 睦
    1976 年 34 巻 2 号 p. 63-69
    発行日: 1976/03/25
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    A ketogenic diet therapy has been conducted in addition to usual drug treatment. The subject was an infant who had suffered from an intractable epilepsy with frequent epileptic spasm and had undergone medical therapy by the use of an anticonvulsive for several months without showing any successful effect.
    The ketogenic diet therapy resulted in a considerable success and the patient could leave the hospital to take the home diet after 6 months' hospital treatment.
    The program of the ketogenic diet was: “the 4: 1 ratio diet” for 2 years, “the 3:1 ratio diet” for 6 months, “the 2:1 ratio diet” for 6 months and then ordinary foods. However, “the 4:1 ratio diet” which was originally intended for the initial 2 year period has been replaced by “the 3:1 ratio diet” since last November after only 1 year's continuation due to the favorable result of the diet.
    In order to continue the ketogenic diet for a long period the daily menu should give avariety to the diet at all times. Therefore, an example of a food table suitable for easy menu-making for the home diet as well as for the hospital use has been introduced. By using this table, it is very easy to prepare a day's menu which conforms to the specified standard in respect to daily amounts of total calories, protein, fat and carbohydrates.
    *“The 4: 1 ratio diet” means that, in the diet, the ratio of fat (ketogenic materials) to the sum of carbohydrates and protein (antiketogenic materials) is approximately 4:1 by weight.
  • 石垣 志津子
    1976 年 34 巻 2 号 p. 71-76
    発行日: 1976/03/25
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    (1) 愛知県名古屋市近郊の木曾川流域, 海部郡八開村, 立田村に高齢者が8~6%いることから, この2地域の長寿者の食生活について, 調査を実施した。
    (2) 対象は, 両地域の70歳以上, 男女69人の健康な老人を選定した。
    (3) 摂取食品としては, 人参, 南瓜, れんこんを多食し, また抹茶を好んで飲む習慣があった。栄養素としては, V. A平均2000 IU, V. Cも118mgで他の農村地域よりはるかに多い。たん白質としては, 卵, 豆が獣肉類に代って食され, 老人には適切であると思った。
    (4) 摂取熱量は男子1,705Cal, 女子1,669Calで厚生省栄養所要量70歳以上より少ないが, 消費熱量は男子1,664Cal, 女子1,489Calで, その相関系数は0.7以上で高く, 彼等は, 労働に見合ったエネルギー摂取をしているといえる。
    (5) 愛知県農村地域とこの老人対象の栄養摂取量との関係をX2検定した結果, V. A, V. Cにおいて有意差を認めた。
    (6) また, 高血圧と栄養との関係を正常者と比較したX2検定結果は, 有意差を認めることは, できなかった。老人の場合, 幾多の要因がさく相していて, 単純に, 原因がつかみにくいと思われた。
  • 園田 真人, 松永 令子
    1976 年 34 巻 2 号 p. 77-82
    発行日: 1976/03/25
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    This report deals with the relation between epidemiological factors (age, sex, marriage, commutation, occupation, hours of rising and sleeping, smoking and drinking habits) and pattern of food intake among 679 workers (electrical machinery workers 103, workers of Japan Monopoly Corporations 97, department store workers 164, local public service workers 315).
    1. The breakfast omitting rate had no relation with the hour of commutation, custom of night eating, hours of rising and sleeping.
    2. The breakfast omitting rate had significant relationship with marriage, appetite, pattern of sleeping (early rising habit or keeping late hours).
    3. The breakfast omitting rate was remarkably observed among the department store workers, because working hours begin later as compared with other occupations, that causes a delay in taking breakfast and usually getting up late.
  • 山中 千代子
    1976 年 34 巻 2 号 p. 83-87
    発行日: 1976/03/25
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    平素ごく一般的に摂られている料理10種類に対するイメージ調査を松山市およびその周辺の女子短大生74名と主婦67名を対象にSD法を用いて実施し, 比較検討した結果, 次のことが判った。
    1) 主食類では学生, 主婦ともにカレーライス, サンドウィッチ, 炒飯は「青年的」な料理であり, ちらしずしは「老人的」な料理であった。またサンドウィッチは「女性的」「近代的」なイメージも持たれている。
    2) 副食類では, とりの空揚, 酢豚, ムニエル, えびフライは「近代的」「青年的」な傾向を示し, 刺身は「古風」「老人的」に傾いている。
    3) 学生と主婦との間には, カレーライス, サンドウィッチ, 刺身の「好き一嫌い」およびカレーライスの「家庭的一営業的」の項で有意の差がみられた。また平均値に殆んど差のみられなかった項目についても, 学生より主婦の方にイメージのばらつきがみられた。
    4) それぞれの料理相互間のイメージに対する類似度の順位相関係数を算出すると, 主食類では学生, 主婦とも同じ傾向であった。副食類では学生は相互の料理に逆のイメージをもつものが4組あったのに対し, 主婦では1組であり, 0.929と高い値を示したものが3組みられた。
  • カゼイン添加飼料の補足効果
    柳田 美子, 山本 和子, 今堀 彰
    1976 年 34 巻 2 号 p. 89-94
    発行日: 1976/03/25
    公開日: 2010/10/29
    ジャーナル フリー
    This study was carried out to evaluate how the protein contents of the diet to modify the chemical toxicity of furylfuramide on JCL: ICR weanling mice.
    The mice of basal protein groups were fed a AF-2 mixed diet containing 24% protein, and the mice of high protein groups were fed the AF-2 mixed diet containing 31% protein, enriched by casein. AF-2 concentrations in each diet were 0, 0.1 and 0.5% respectively. These AF-2 mixed diets were given ad-libitum to the weanling mice from 3 weeks to 9 weeks of age.
    The results obtained are summarized as follows:
    1) A slight suppression of body weight gain was observed in 0.5% AF-2 mice of basal protein groups during the course of experiment, but at 9 weeks of age, the average body weight of this group came up with the level of other groups.
    2) The most remarkable finding at autopsy was the enlargement of the liver observed in AF-2 administered mice both in basal and high protein diet groups. Especially, 0.5% AF-2 mice of high protein groups showed marked liver enlargement.
    3) In the histological examinations, marked degenerations of liver cells were noticed in AF-2 administered mice both in the basal and high protein diet groups.
    4) In the hematological examinations, Hb and Ht decreased. and serum cholesterol increased in proportion to the concentration of AF-2 in diet both in the basal and high protein groups. As for cholesterol, the increasing rate was suppressed in the high protein groups as compared with the basal protein groups.
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